Actie tegen 'Spookvissen'

8190
02 nov 2009

Kust & Zee en Get Wet Maritiem duiken de Noordzee schoon. Noordzee - 29 oktober hebben de duikschool Get Wet Maritiem en de vereniging Kust & Zee de laatste schoonmaakduik van het seizoen gemaakt.

Een team van 6 ervaren duikers hebben het wrak van de Engelse kruiser HMS Aboukir ontdaan van visnetten. Get Wet Maritiem en Kust & Zee hebben tijdens deze tocht bekendgemaakt dat zij de handen ineen slaan in de strijd tegen “spookvissen”: nutteloos doorvissende, afgescheurde netten die aan wrakken vastzitten. Als bevestiging van deze samenwerking is deze week ook de nieuwe website gelanceerd, www.duikdenoordzeeschoon.nl.

Get Wet Maritiem en Kust & Zee gaan samen fondsen werven om de schoonmaak de komende jaren te financieren. Albert Salman, directeur van de Vereniging Kust & Zee: “We streven ernaar zo veel mogelijk wrakken in de Noordzee, maar mogelijk ook in de andere zeeën, te ontdoen van oud vistuig. Daarnaast zullen we samen met Get Wet natuurlijk ook om de tafel gaan met de beroeps- en sportvissers voor het gebruik van andere vismethoden en afbreekbare lijnen en netten.”

Op de bodem van de Noordzee liggen duizenden scheepswrakken. Deze wrakken zijn rijke oases begroeid met zeeanemonen en vele andere zeedieren. Het wemelt er van de kreeften, krabben en talloze vissen, waarvoor het kraamkamers en schuilplaatsen zijn (zelfs voor grote soorten als kabeljauw). De wrakken worden druk bevist met grote netten en de laatste decennia ook steeds vaker door sportvissers (o.m. hengelaars) en staand want vissers. Steeds meer netten blijven daar aan hangen en scheuren af. Hiervan zijn vele duizenden zeedieren het slachtoffer.

Ben Stiefelhagen en Klaudie Bartelink van Get Wet Maritiem hebben inmiddels al vele jaren ervaring met het schoonmaken van wrakken door het verwijderen van netten, lijnen, vishaakjes en vislood en met het lossnijden van de vele honderden verstrikte dieren. Het duikwerk kan alleen worden gedaan door zeer ervaren duikers gezien de lastige omstandigheden waarin het project moet worden uitgevoerd: 25 tot 35 meter diepte in koud, stromend water met wisselend zicht (2 tot 10 meter).

Kust&Zee en Get Wet Maritiem presenteren de actie “Stop Spookvissen” op het North Sea Film Festival te Amsterdam op 6, 7 en 8 november.

Bron: Kust & Zee

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.