EAA-visie zeebaarsmaatregelen

5891
04 dec 2014

De zeebaarsbestanden staan sterk onder druk. Aangezien alle betrokken Europese lidstaten de afgelopen tweeënhalf jaar vrijwel niet in actie zijn gekomen, moet de Europese Commissie nu wel ingrijpen. De voorgestelde maatregelen zijn echter onvoldoende en te eenzijdig, zegt de European Anglers Alliance (EAA).

De EAA wijst de huidige door de Europese Commissie voorgestelde maatregelen – waaronder de baglimit van één zeebaars per sportvisser per dag en sluiting van de trawlvisserij in één gebied in Het Kanaal – unaniem af. Het EU Commissie voorstel voor zeebaarsmaatregelen is namelijk niet proportioneel. De sportvisserij wordt aangepakt via een niet te controleren baglimit waarvoor geen draagvlak is en de beroepsvisserij, goed voor 70 tot 75% van de visserijsterfte, wordt nagenoeg ongemoeid gelaten.

ONVOLDOENDE
Bovendien zijn de voorstellen die zijn verpakt in de ontwerp TAC- en quotaverordening voor 2015 – die op 15 december bij de Europese visserijministers in stemming wordt gebracht – allemaal op de korte termijn gericht en voorzien ze slechts in een reductie van de visserijsterfte met maximaal 30%. Dit terwijl onderzoekers van ICES (de Internationale Raad voor Onderzoek der Zee) al meerdere malen hebben aangegeven dat de aanlandingen van zeebaars met minimaal 80% moeten worden teruggebracht om het bestand de kans te geven zich te herstellen.

HOGERE MINIMUMMAAT
In plaats van de baglimit opteert de EAA voor een verhoging van de minimummaat naar 42 centimeter – voor zowel sport- als beroepsvisserij – voor de korte termijn. De minimummaatverhoging is een geaccepteerde en beter controleerbare methode om bij te dragen aan beperking van de visserijsterfte. Een aantal jaren terug is deze maatregel in Frankrijk reeds ingevoerd voor sportvissers en daar werd de mortaliteit al met maximaal 55% gereduceerd. Nederland gaat – als de EU commissie akkoord gaat – binnenkort ook al naar 42 cm. In aanvulling op de hogere minimummaat moet de beroepsmatige visserij in de paai- en overwinteringsgebieden van januari tot en met mei volledig worden gesloten en de aanvoer van zeebaars tot maximaal 5.000 kilo per vissersvaartuig (alle typen vissersboten) per maand worden beperkt.

(INTER)NATIONAAL OVERLEG
Op 8 december zal Sportvisserij Nederland als Nederlands lid van de EAA de voorstellen van de Europese sportvisserij aankaarten in overleg met het ministerie van Economische Zaken. Dit overleg dient als input voor het Algemeen overleg dat Staatssecretaris Dijksma van EZ met de Tweede Kamer heeft op 10 december. De week daarna gaat het er echt om spannen, want dan komen de Europese visserijministers in Brussel bijeen om in de Europese Commissie knopen door te hakken over beschermingsmaatregelen voor de zeebaars.
Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.