Informatief Vissennetwerk over nieuwe onderzoeksmethoden

4797
15 apr 2015

Donderdag 9 april was het Vissennetwerk voor de 45e maal bij elkaar. De bijeenkomst vond dit keer plaats bij ingenieurs- en adviesbureau Movares in Utrecht. Het thema was ‘Innovatieve monitoringsmethoden’.

Hierbij kwamen vele nieuwe snufjes aan de orde. De dag werd geleid door dagvoorzitter Marco Beers. Er waren tien sprekers vanuit adviesbureaus, waterschappen, Rijkswaterstaat, gemeente, natuurorganisaties en Sportvisserij Nederland.

Deze Vissennetwerkbijeenkomst was een echte kennisuitwisselings- en netwerkdag waar veel nieuwe en gemoderniseerde technieken aan de orde kwamen. Met circa 80 deelnemers blijkt het netwerk duidelijk in een behoefte te voorzien.

Presentaties

Hier volgt een ultrakorte samenvatting van de presentaties (voor de volledige presentaties klikhier):
Joost Bergsma liet zien dat je met duiken en snorkelen (net als met visserijen) goed visonderzoek kan doen, Het is mogelijk om zo vissen te monitoren maar ook waterplanten.

Geert Timmermans liet de ins en outs zien van het zaklampvisonderzoek zoals dat in het donker langs de oevers in de wateren in en om Amsterdam wordt uitgevoerd.

Daarna werden twee presentaties over de toepassing van eDNA gehouden. Wouter Patberg en Jelger Herder vertelden dat de eDNA-methode goed toepasbaar is en voor de toekomst veel potentie heeft.

De ontwikkelingen gaan snel

Na de lunch toonde Rik Beentjes onderwatercamerabeelden van een vispassage bij Kadoelen. De camera’s reageren op de beweging van vissen en maken korte filmpjes als er een vis de vistrap passeert.

Remko Verspui ging in op de do’s en don’ts van het onderzoek met VEMCO akoestische telemetrie, en liet voorbeelden zien van project met meerval in de Maas en de Westeinderplassen.

Dat het hard gaat met de ontwikkelingen van drones kwam aan de orde bij Floris Boogaard die kort iets vertelde over onderwaterdrones.

Soortspecifieke geluiden

Geheel nieuw voor het grootste deel van het publiek was de presentatie van Baudewijn Odé over de soortspecifieke geluiden die vissen voortbrengen en dat deze onder water opgenomen kunnen worden met hydrofoons.

Jouke Kampen liet zien dat met enige innovaties de elektrovisserij veel nieuwe kansen biedt in onder meer plantenrijke en ook brakke wateren.

Als hekkensluiter vertelde Arjen Kikkert over de opzet en de haken en ogen van een onderzoeksproject met vrijwilligers. Het ging om de monitoring van het Noordzeekanaal met kruisnet.

-> Meer Vissennetwerk

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.