Pas op voor teken! (video)

17754
15 jul 2015

Een steeds groter percentage van de teken in Nederland is besmet met de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt. Als sportvisser loop je aan de waterkant een aanzienlijk risico op een tekenbeet, dus zorg dat je voorzorgsmaatregelen treft.

Teken zijn kleine, platte spinnetjes die bij voorkeur leven in hoog gras aan de waterkant. Deze parasieten voeden zich met bloed van mens of dier. De beet van een teek is niet pijnlijk en wordt daarom vaak niet opgemerkt. Doordat een steeds groter percentage van de teken drager is van de Borrelia bacterie, brengen ze vaker de ziekte van Lyme over. Wordt die ziekte te laat ontdekt, dan kan dat ernstige gezondheidsklachten veroorzaken.

Check een video van het RIVM over de teek:

Bescherming

Teken zijn door de opwarming van het klimaat het hele jaar actief, al worden de meeste mensen in de periode van maart tot en met oktober gebeten. Zorg dus altijd voor goed bedekkende kleding als je naar de waterkant gaat. Er zijn verschillende insect werende sprays met DEET verkrijgbaar bij de drogist waarmee huid en schoenen van een beschermlaag kunnen worden voorzien.

Daarnaast is er ook speciale teekwerende kleding te koop. Ben je in het groen geweest, controleer bij thuiskomst in ieder geval altijd op teken. Die zitten met name vaak achter de oren, in de liezen, oksels en knieholtes.

Snel handelen

Tref je een teek aan, dan is er geen reden voor paniek maar snel handelen wel belangrijk. Hoe eerder de teek wordt verwijderd, hoe kleiner de kans dat de Borrelia bacterie wordt overgebracht. Verwijder de teek met een speciale tekentang of tekenkaart. Doe dit nooit et
de vingers en gebruik geen zeep of ontsmettingsmiddel, want dan spuugt de teek zijn gehele maaginhoud – inclusief eventuele ziekteverwekkers – in de wond.

De meeste mensen worden niet ziek na een tekenbeet, maar het is verstandig om de datum en plaats van de beet te noteren. Blijf daarbij alert op het ontstaan van een rode kring rondom de beetplek of andere griepachtige symptomen (buikpijn, keelpijn, moeheid) die op de ziekte van Lyme wijzen. Dienen deze zich aan, neem dan snel contact op met je huisarts voor een behandelingstraject.

Bron; Hét Visblad

Meer informatie:

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.