Meer zoute controle

7479
20 aug 2015

Meldingen van sportvissers overhet meenemen van ondermaatse zeebaarzen hebben de buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s) van Sportvisserij Zuidwest Nederland en Sportvisserij MidWest Nederland flink wat werk opgeleverd. Ook op de baglimit en verhoogde minimummaat wordt vanaf 1 september extra gecontroleerd.

Waar de BOA’s in dienst van de hengelsportfederaties zich primair op de binnenwateren uit de VISpas richten, is de controle en handhaving in de kustgebieden de laatste tijd toegenomen. “Begin dit jaar kregen we veel meldingen over het meenemen van ondermaatse zeebaarzen, dus hebben we de controle daarop geïntensiveerd”, zegt Anjo Hoogendoorn, BOA bij Sportvisserij Zuidwest Nederland. “Ontvangen we informatie dat er ‘op en aan het zoute’ (regelmatig) misstanden plaatsvinden, dan maken we daar werk van. Dat doen we vaak samen met de politie, Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit of BOA’s van de provincie Zeeland.”

Risicogebieden

Op de plekken waar visstropers actief zijn, controleren de BOA’s op zaken als de gebruikte vistuigen, wettelijke minimummaten en of er weidelijk wordt gevist. “Hoe de gevangen vis wordt behandeld, mag nooit in strijd zijn met het welzijn van het dier”, aldus Hoogendoorn.

“Voor de zeebaars komt daar de baglimit en per 1 september 2015 de verhoogde minimummaat – van 36 naar 42 centimeter – bij.” De controles vinden plaats op geijkte stekken als de Oosterscheldekering, Brouwersdam, Landtong van Rozenburg, Papegaaienbek en de pier van Hoek van Holland. “Die hebben prioriteit, maar daarnaast brengen we ook andere plekken waar visstropers actief zijn in kaart.”

Voorlichting

De BOA’s delen echter niet alleen maar boetes uit. “We fungeren ook als gastheer aan de waterkant en geven bijvoorbeeld voorlichting aan sportvissers. Op dit moment veel over de baglimit van drie zeebaarzen per sportvisser per dag zoals die in maart van dit jaar op Europees niveau is ingegaan. Ook leggen we uit dat de minimummaat voor zeebaars omhoog gaat. Goede controle begint immers bij heldere communicatie”, zegt Hoogendoorn. “Zo kun je preventief al mogelijke excessen aan de waterkant uitbannen. Maar mocht je als sportvisser misstanden tegenkomen aan de waterkant, meld die dan. Het BOA-werk is veelal incident- en meldingsgericht en sportvissers zijn onze oren en ogen in het veld.”

Stroperij melden

Wanneer je het vermoeden hebt van visstroperij, kan je contact opnemen met Sportvisserij Zuidwest Nederland (0162 - 69 10 07) of Sportvisserij MidWest Nederland (0251 - 31 88 82). Alle informatie wordt uiteraard vertrouwelijk behandeld! Voor urgente meldingen buiten kantooruren, kan je bellen met het landelijke meldpunt visstroperij van de NVWA (0900 0388, 24 uur per dag).

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.