Tarbot uitgezet voor sportvisserij

5141
07 apr 2016

Jo-Annes de Bat, gedeputeerde provincie Zeeland, Jacqueline van Burg, wethouder Schouwen-Duiveland, Eric Marteijn, voorzitter van Sportvisserij Zuidwest Nederland en Rudi Vercruysse, voorzitter hengelsportvereniging Oosterschelde hebben op 6 april de eerste tarbotten vrijgelaten in de Grote Kreek in Ouwerkerk.

Foto: Wethouder Jacqueline van Burg Gedeputeerde Jo-Annes de Bat en Voorzitter Sportvisserij Zuidwest Nederland zetten de eerste tarbotten uit onder veel belangstelling

Om de sportvisserijmogelijkheden van sportvissers in Zeeland te vergroten, werken Sportvisserij Zuidwest Nederland, Sportvisserij Nederland en hengelsportvereniging Oosterschelde aan het project ‘Platvis in de Polder’.


Eric Marteijn trotse voorzitter van Sportvisserij Zuidwest Nederland met een tarbot.

Gedurende drie jaar wordt naast tarbot ook nog bot en bruine forel uitgezet. Door de in 2009 ingestelde terugzetplicht van paling heeft HSV Oosterschelde, de visrechthebbende van de Grote Kreek, haar ledenaantal achteruit zien gaan. De uitzet van tarbot zal de sportvisserij in Zeeland en in Ouwerkerk in het bijzonder een flinke impuls te geven. Dit mooie brakke binnenwater biedt uitstekende sportvismogelijkheden voor jong en oud.


De eerste tarbotjes worden vrijgelaten in de Grote Kreek in Ouwerkerk

Onderzoek

De uitzet van tarbot is uniek. Deze uitzet is dan ook een pilotproject. Naast de uitzet wordt uitgebreid onderzoek verricht. 22 maart jl. heeft de sportvisserij een kennisbijeenkomst over brakke wateren georganiseerd. Hierna is het onderzoeksprogramma verder uitgebreid en wordt ook een nauwere samenwerking met Staatsbosbeheer en Waterschap Scheldstromen gezocht. Indien de uitzet van deze vissoorten succesvol is op de Grote Kreek, kan het project worden uitgebreid naar andere Zeeuwse brakke wateren, zoals de Schelphoekkreek en de Westkapelse Kreek. De hengelsportverenigingen die daar actief zijn, willen graag ook hun viswateren verbeteren.

Bij het project zijn verschillende Zeeuwse visserijorganisaties betrokken, zoals een beroepsvisser die de bot levert, Frymarine die de tarbot kweekt en Stichting Zeeschelp die mee helpt aan de monitoring. Het project wordt uitgevoerd met een financiële bijdrage van provincie Zeeland.

VISpas-water

De Grote Kreek is ingebracht in de Gezamenlijke Lijst van Nederlandse Viswateren (‘de VISpas’). Sportvissers die vis willen meenemen voor eigen consumptie, dienen echter lid te worden van HSV Oosterschelde. Om vis mee te mogen nemen dient men zich te houden aan de door HSV Oosterschelde gestelde minimummaten en vangstlimieten. Sportvisserij Zuidwest Nederland heeft diverse BOA’s in dienst die samen met de controleurs van HSV Oosterschelde zorg dragen voor de controle van dit viswater.

Bron: Sportvisserij Zuidwest Nederland

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.