Wedstrijdvissen is topsport

9359
24 dec 2016

Sportvissen in wedstrijdverband is een serieuze sport. Een waarbij kennis en kunde belangrijker zijn dan de geluksfactor. In combinatie met de professionaliteit en organisatiegraad van de hengelsport, was dit voor het Nederlands Olympisch Comité*Nederlandse Sport Federatie (NOC*NSF) reden om Sportvisserij Nederland in haar gelederen op te nemen.

Wedstrijdvissen is geen geluksspelletje, maar een echte sport waarin de beste wint. Dat zie je meteen wanneer je de wedstrijduitslagen van een paar jaar op een rijtje zet. Het zijn doorgaans telkens weer dezelfde namen die er met het goud, zilver of brons vandoor gaan. Mannen én vrouwen die alles voor hun sport over hebben, bijna dagelijks aan de waterkant te vinden zijn, op het gedrag van de vis in weten te spelen en vooral heel goed met (wedstrijd)spanning om kunnen gaan.

Golf en Formule 1

Wedstrijdvissen lijkt veel op golf. Je moet natuurlijk beter zijn dan je tegenstanders om te winnen, maar als wedstrijdvisser speel je ook tegen jezelf. Bij een slechte loting moet je in jezelf blijven geloven en met 200% inzet vissen. Wedstrijdvissen is in zekere zin ook wel met de Formule 1 te vergelijken. Niet alleen voor wat betreft het gebruik van de modernste materialen, maar ook bij het maken van de juiste ‘bandenkeuze’. Hengellengte, lijndikte, dobbertype, haakgrootte, voer en aas: een ervaren wedstrijdvisser stelt onder alle omstandigheden de beste set materialen samen.

Zorgvuldig

De professionele en deskundige aanpak van het wedstrijdvissen zie je ook terug in het zorgvuldig omgaan met de vis. Zowel tijdens het
onthaken, tijdelijk bewaren in een leefnet, wegen als het weer terugzetten van de vis staat diens welzijn hoog in het vaandel. Daarbij kent de wedstrijdvisserij tal van regels op het gebied van vissenwelzijn. Overtreding hiervan kan diskwalificatie tot gevolg hebben. De nimmer aflatende zoektocht naar nog betere leefnetten en slimme weegprocedures is een andere vertaling van de aandacht voor vissenwelzijn in
de wedstrijdvisserij.



Olympische Spelen

Vissen voldoet dus aan alle criteria van een volwassen en serieuze sport; ook wat betreft organisatiegraad en professionaliteit. Dat Sportvisserij Nederland als landelijke hengelsportbond volwaardig lid is van sportorganisatie NOC*NSF, spreekt in dit opzicht boekdelen. Inmiddels zijn we de op twee na grootste sportbond van ons land! Kijken we over de grenzen dan zijn er wereldwijd miljoenen sportvissers actief. Dat biedt mogelijkheden om in aanmerking te komen als Olympische sport. De internationale wedstrijdorganisaties FIPSCIPS is hierover in overleg met het Internationaal Olympisch Comité (IOC).


Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.