Sportvisserij op de kaart

5415
21 jun 2017

Het Nederlandse viswater is de laatste decennia sterk veranderd. Veel sportvismogelijkheden zijn sterk verbeterd, maar vooral de kleinere wateren in en rondom de bebouwde kom staan onder druk. Het project ‘Sportvisserij op de Kaart’ moet ervoor zorgen dat deze viswateren weer aantrekkelijk worden voor de jeugd en recreatievisser.

Kleine, afgesloten viswateren staan vaak onder druk. Aalscholvervraat en een lagere visvoedselproductie door minder meststoffen hebben geleid tot een afnemende visstand. Ecologisch beheer en bezuinigingen op beheer en onderhoud van wateroevers hebben een slechtere toegankelijkheid van de wateroevers tot gevolg. De toenemende waterplantengroei beperkt de bevisbaarheid van het viswater. De recreatieve sportvisser en de jeugd – die doorgaans afhankelijk zijn van kleinere, ondiepe wateren dichtbij huis – zijn hiervan de dupe.

´Specifiek hengelwater´

Om deze wateren weer aantrekkelijk te maken voor de sportvisserij, is een intensiever beheer van wateroevers en waterplanten – vaak tegelijk met het uitzetten van vis, doorgaans karper – de enige optie. Dat vormt dan ook de kern van het project ‘Sportvisserij op de Kaart’ dat Sportvisserij Nederland samen met diverse hengelsportverenigingen is gestart. Om dit te kunnen verwezenlijken is het van belang dat de genoemde wateren door de hengelsport, het waterschap en de gemeenten worden aangewezen als ‘specifiek hengelwater’.

Door heel Nederland

Alleen in dit type water is het nog toegestaan om in hogere dichtheden karper – de enige vis die 'aalscholverproof' kan worden uitgezet en beheerd – uit te zetten. Daarom is Sportvisserij Nederland samen met verenigingen bezig om in Friesland, Zeeland, Gelderland, Overijssel, Drenthe en Utrecht door middel van het project ‘Sportvisserij op de Kaart’ zulke specifieke hengelwateren op de kaart te zetten. Binnen twee tot drie jaar willen we er met deze aanpak in heel Nederland voor zorgen dat er topviswateren blijven bestaan voor recreatievissers en de vissende jeugd. Wil je meer informatie over dit project? Neem dan contact op met Roland van Aalderen.

Bron: Hét Visblad

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.