Witvissen - Feedertips van Bert van Gerven

02 jul 2009

Hij is regerend wereldkampioen wedstrijdvissen als het om gewicht gaat. In strak vijf uur ving Bert van Gerven ooit ruim 190 kilo met de vaste stok. Maar ook met de feeder is hij een regelrechte topper.

Naast de tien uiterst waardevolle feedertips die Bert in Hét Visblad geeft, krijg je er hier nog een fiks aantal voor je kiezen. Doe er je voordeel mee en misschien vang jij binnenkort ook wel een recordgewicht!

Het is vaak een flink eind lopen vanaf de parkeerplaats. Het is beter niet teveel in één keer mee te nemen en gewoon een keer extra te lopen. Zo voorkom je dat je struikelt en doodmoe op je stek arrivieert.

Omdat je bijna altijd op een ongelijke oever vist is het gebruik van een plateau onontbeerlijk. Ga er voor je je viskist erop installeert eerst even op staan om te kijken of het plateau echt wel stevig staat.

Feedervissen betekent de juiste keuze kunnen maken. Daarom heeft Bert altijd een ruime keuze aan feederkorven waarmee hij flink kan variëren. Zie Hét Visblad van juni op pagina 37 voor de verschillende korven die hij inzet.

Naast grote witte maden gaat Bert voor het riviervissen met de feeder nooit van huis zonder minimaal een halve liter verse casters.

De feedervisserij op de rivier is niet voor mietjes. Naast een stevige medium tot heavy feederhengel tussen de 3,90 en 4,50 meter gebruik je bij voorkeur een grote 'big pit' molen. Hiermee kun je ver werpen en snel binnen draaien.

Aan de gevlochten hoofdlijn zet Bert een stuk nylon van circa 1,5 meter om de onderlijn en voerkorf op te bevestigen. Deze dient dus niet om de klappen mee op te vangen, maar puur ter bevestiging van onderlijn en voerkorf.

Omdat je altijd boven grove stenen vist raak je gemakkelijk klein materiaal kwijt. Zijn haken bewaart Bert daarom in een handig doosje met magnesche bodem.

Het aas is niet snel te groot voor de vreetmachines die op onze rivieren zwemmen. Twee casters en twee maden is geen enkel probleem en het mag zelfs nog een slagje grover.

Ook het schepnet mag aan de forse kant zijn. Je hebt namelijk te maken met grote vissen, golfslag en stroming die het landen van een vis in een te klein net erg lastig kunnen maken.

Volg je al deze richtlijnen op, dan kan de vangst van mooie riviervissen niet uitblijven.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.