Witvissen: Monsterbrasem en hoe ze te vangen

25 sep 2009

De giganvangsten van Alijn Danau - hij wist meerdere brasems tot wel 7,3 kilo te vangen - hebben al bij menig sportvisser voor een openvallende mond gezorgd. Reden genoeg voor een interview (zie link naar Hét Visblad hieronder) met de Vlaamse topper en een reeks extra tips voor gigabrasems.

In Hét Visblad spreekt Alijn openhartig over zijn opzienbarende bijvangst (als je daar tenminste nog van kan spreken met zulke vissen). Check hier het interview.

Alijn met een van zijn prachtvissen die hij onlangs ving. Deze oude dame weegt 5,2 kilo.

Update: tussen de druk van Hét Visblad en de verspreiding ervan is het wereldrecord brasem gebroken. De trotse vanger is Mark McKenna, de vis weegt 22lb 9oz (10.234 kilo!) en verplettert het oude record met 2 lb 15 oz. en werd gevangen tijdens een karpersessie, Om jou ook op weg te helpen naar zulke prachtige vissen, en een kilootje minder is ook prima hoor, geeft Gerben Koopmans je een aantal extra tips waarmee hij zeer succesvol op grote brasem vist. Check hier het verhaal!

 

Mark McKenna met de recordbrasem die maar liefst 22lb en 9oz weegt. Dat is 10 kilo en 234 gram!

GROTE BRASEMTIPS VAN GERBEN KOOPMANS

Gerben verrijkt zijn Betadine Green grondvoer met grove particles waarmee je een passieve voerplek krijgt waar met namen grote brasems hard op gaan.

Voor elke sessie werpt hij een tiental voerballen ter grootte van een ganzenei op de stek. Naarmate je een stek langer onderhoudt is de kans ook groter dat de brasem deze stek als een betrouwbare voedselbron gaan zien.

 

Uitermate succesvol is de methodfeeder waarmee je een mooie knuist voer en aas direct bij je haakaas deponeert. De method kun je op de klassieke karpermanier vissen - dus wachten tot de vis zich haakt en ervandoor vliegt - maar Gerben kies voor de feederopstelling waarbij op de top vist.

Om te voorkomen dat een brasem of karper je hengel het water in trekt blijf je in de eerste plaats dicht bij je opstelling. Daarnaast kun je de molen op de vrijloop zetten of de achterkant in een stevige klem plaatsen.

Zodra een brasem zich heeft geprikt buigt de hengeltop van de heavy feeder ver door en kan hij de haak zetten. Houdt er altijd rekening mee dat je ook een karper kunt haken, dus zet de slip zeker niet te strak en neem altijd een groot schepnet en onthaakmat mee.

Een fraaie two-toner voor Gerben.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.