Karpervissen: freelinen op karper

20 jul 2017

De vis die je graag wilt vangen zélf kunnen uitkiezen. Het klinkt haast te mooi om waar te zijn, maar kan wel degelijk. Gouwenaar Jurian van de Graaf (20) zoekt net zolang totdat hij karper vindt en brengt zijn aas en haak – meer hangt er niet aan de lijn – vervolgens heel gericht naar de vis toe. In deze reportage legt hij je de kunst van het ‘freelinen’ uit.

“Stalken, freelinen; geef het maar een naam”, zegt Jurian. “De essentie is dat je eerst op zoek gaat naar karper en zodoende op het juiste moment op de juiste plek staat. Heb je de vis eenmaal gevonden, dan is het een kwestie van inschatten of – en zo ja hoe – je het aas bij de karper brengt. Je kunt de vis bijvoorbeeld aanwerpen maar je aas ook onder je hengeltop voor zijn bek laten zakken. Doe je dat op de juiste manier, dan kun je al na een paar seconden met een kromme stok staan”, zegt hij terwijl hij een sierwater aan de rand van Gouda afspeurt.

Klik hier voor het hele artikel. (PDF)

-->Meer karpervissen in ons archief!
Labels

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.