Vliegvissen - Droge vliegen voor natte ruisvoorns

23 jun 2010

De ruisvoorn is doorgaans de eerste vissoort die de meeste Nederlandse vliegvissers aan de vliegenhengel vangen. Dat is niet zo gek, want Nederland barst werkelijk van de ruisvoorn. Deze vis wordt vanwege zijn dieprode vinnen en goudkleurige lichaam door velen nog steeds als onze mooiste zoetwatervis gezien.

Vliegviscrack Ryan van der Eijk helpt je in dit artikel met tal van tips op weg om succesvol op deze schitterende vissoort te vissen. Hieronder geeft hij nog wat extra toelichting en tips om 'rooie rijers' te kunnen vangen.

Hoewel de ruisvoorn onder vliegvissers natuurlijk bij uitstek bekend staat als poldervis, hoef je niet per se de polder in om ze te kunnen vangen. Ook binnen de bebouwde kom is zelfs tot in de kleinste slootjes vaak wel ruisvoorn te vinden. Zeker de breed opgezette nieuwbouwwijken met veel waterpartijen zijn een vaak nog onontgonnen gebied.

De mooiste tijd om ruisvoorn met de vlieg te vangen, zijn zonder meer de zwoele zomeravonden. De vis jaagt dan op de massaal aanwezige insecten en is uitstekend aan de droge vlieg te vangen. Omdat de ruisvoorn 's zomers veel actiever is en zich veel meer verspreid over het water ophoudt, is het wel een kwestie van goed zoeken voor je ze gevonden hebt. Maar stuit je op een schooltje actieve vis, dan kun je op één plek meerdere exemplaren achter elkaar vangen.

Bij het actief op zoek gaan naar de vis, is het wel zo lekker om niet te veel materiaal mee te hoeven slepen. Beperk je daarom wat uitrusting betreft tot het hoognodige: hengel + reel, vliegendoosje met droge vliegen en nimfen, polariserende zonnebril, witbrood en zonnebrandcrème.

Het zijn niet altijd kanjers die je vangt, maar ruisvoorns blijven schitterende vissen om te zien. En natuurlijk maak je tijdens het vliegvissen altijd kans op die ene goudgele baksteens met felrode vinnen. Geniet in ieder geval met volle teugen van deze mooie visserij en de bijbehorende prachtige vissen.

-> Meer vliegvissen

Labels

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.