Vliegvissen - Op karper met de broodvlieg

19 jul 2010

Er zijn maar weinig vliegvissers die gericht op karper vissen. Simpelweg omdat ze denken dat dit niet mogelijk is. Maar karpers zijn wel degelijk te vangen met de vliegenhengel, het vergt alleen wat geduld en doorzettingsvermogen.

Rob Kraaijeveld vertelt je in dit artikel hoe je het karperen met de vlieg precies aanpakt. Als extraatje legt hij hieronder in enkele simpele stappen uit hoe je een broodvlieg bindt. "Nou ja, een vlieg kun je het met goed fatsoen eigenlijk niet eens noemen... Het is eigenlijk niet veel meer dan wat wol op een haak. Daarom zijn ze wel heel gemakkelijk te maken", aldus Rob.

Mijn broodvlieg bind ik op de Method hook size 2 van Gamakatsu. Dit is een mooie kromme haak om een imitatie broodpluim op te binden omdat je in de ruime haakbocht flink wat wol kwijt kunt.

Om te beginnen zet ik zoals gebruikelijk eerst wat binddraad op de haak.

Daarna bind ik een toefje schapenwol in op de haakbocht. Deze wol is wat stug en vettig, zodat hij net drijft of langzaam zinkt. Kun je niet aan schapenwol komen, dan kun je ook Glowbug yarn (waar zalmeitjes van worden gebonden) gebruiken.

Trek dit eerste toefje vervolgens naar achteren, zodat je ruimte maakt om er nog een plukje wol tegenaan te binden. Doe dit kruislings totdat de haak mooi vol zit met wol.

Tenslotte fatsoeneer je de pluk wol op de haak nog wat met behulp van duim en wijsvinger, zodat het geheel nog net wat meer op een echte broodvlok gaat lijken.

-> Meer vliegvissen

Labels

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.