Vliegvissen: actie in de woonwijk

21 sep 2010

Zoals de meeste jonge sportvissers, ben ook ik mijn ‘hengelsportcarrière’ begonnen in de bebouwde kom. Bijna dagelijks was ik samen met mijn vismaatje te vinden aan de stadsvijvers rondom huis; op zoek naar visavonturen. Eerst met blinkertjes, later met de vlieg op ruisvoorn en snoek. Door de jaren heen ben ik op vliegvistrips de hele wereld over gereisd, maar voor dit artikel keer ik terug naar de plek waar het vissen voor mij lang geleden begon.

Peter Elberse neemt je in dit verhaal mee de woonwijk in. Hieronder geeft de bondscoach van het Nederlandse vliegvisteam nog wat extra handige info voor als je met de vliegenlat aan de slag gaat in de bebouwde kom.

 

Water blijft water, of het nou een vaart in de polder is of een sloot in een nieuwbouwwijk. Bij het zoeken van goede stekken, kijk je dus naar dezelfde soort plekken die ook elders voor vis aantrekkelijk zijn. Op de bovenstaande foto zijn dat bijvoorbeeld rietkragen en duikers, maar ook hotspots zoals bruggen, steigers en lelie- of wiervelden moet je zeker niet links laten liggen. Geef je ogen de kost en kruip in de huid van de vis om te achterhalen waar je deze tegen zou kunnen komen.

Stadse fratsen kun je je op het gebied van streamers ook best permitteren: het is niet snel gek genoeg voor de snoek. Naast het feit dat zo'n kleurige streamer er behoorlijk kek uitziet, helpt het je ook om het kunstaas goed te volgen als je dit binnenstript. Zeker als je al een tijdje staat te vissen, kan het soms echt een kwestie van turen worden om je streamer goed in de smiezen te houden. Zo'n disco exemplaar verlies je daarentegen niet snel uit het oog.

Als vliegvisser ben je in bebouwd gebied helemaal in het voordeel wat dressuur betreft. Die is in dit geval haast nooit aanwezig. Als er ter plekke al wordt gevist, dan zijn het vaak kunstaasvissers die hun spinners, pluggen en jerkbaits door het water heen trekken. Een streamer hebben de aanwezige snoeken waarschijnlijk nog nimmer voorbij zien komen. Ben je de eerste die hen dit presenteert, dan is het heel goed mogelijk om een zeer productieve visdag mee te maken.

-> Meer Vliegvissen

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.