Vliegvissen: megablankvoorns in de havens

12 jan 2011

Zodra de winter invalt, gaat bij vliegviscrack Edwin Kerssies de knop om naar de grote winterblankvoorns. Een visserij die slechts vraagt om een #5 vliegenlat, vliegenreel, doosje met nimfen, beetverklikker en uiteraard warme kleding. Licht bepakt struint Edwin daarmee jachthaventjes af op zoek naar die grote blankvoorns. In dit artikel geeft hij je tips om daarbij extra succesvol te zijn.

Wie graag grote winterblankvoorns vangt, doet er goed aan in de periode november tot maart een van de vele jachthaventjes die ons land rijk is met een bezoek te vereren. Dit zijn regelrechte hotspots voor grote winterblankvoorns, omdat de vis hier in dit jaargetijde massaal samenschoolt. Ze liggen meestal erg geconcentreerd; dus het is wel eerst zoeken geblazen. Heb je ze eenmaal gevonden, dan kan het feest beginnen. Middagen van meer dan dertig blankvoorns van 25 tot soms 40 cm groot zijn geen uitzondering.

Grote blankvoorns zijn het meest talrijk op groot water zoals de grote rivieren, het IJsselmeer, Veluwemeer, Ganzendiep, het Zwarte Water, enzovoort. Havens grenzend aan dit soort grote wateren zijn dan ook favoriet. Ga je voor het eerst een nieuw haventje bevissen, schroom dan ook zeker niet om een praatje te maken met de lokale witvissers. Vaak kennen zij de haven op hun duimpje en zijn ze zeer bereidwillig om informatie te delen, dikwijls met erg leuke gesprekken tot gevolg.

Lees hier het hele artikel (pdf)

-> Meer vliegvisartikelen

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.