Karpervissen - Het stenen tijdperk

26 aug 2008

Lood vormt een belangrijk onderdeel van de karperuitrusting. Het wordt gebruikt als werpgewicht en als onderdeel van zelfhaaksystemen. Lood is echter ook een zwaar metaal dat niet in het water thuishoort. Karperfreak Marco Kraal laat deze maand zien dat er een milieuvriendelijk alternatief is voor karperlood, een steengoed alternatief!

Het karperartikel van deze maand vind je hier.
Hieronder staan nog wat extra tips van Marco Kraal waarmee je je voordeel kunt doen.


Laat je niet gek maken door de enorme stortvloed van modern karperaas waarmee je in de hengelsportzaak wordt overladen. Zoete maïs is en blijft een onovertroffen als het gaat om snel en effectief succes boeken. Zet twee of drie maïskorrels op de hair en plaats je rig op of vlak naast je voerplek. Als je echt veel last van brasem krijgt is het wel verstandig om meer 'brasem-proof'  aas te gebruiken. Denk dan aan tijgernoten (12 uur weken, 30 minuten koken) en boilies.


Naast een zelfhaaksysteem waarbij de karpersteen tegen de onderlijn is gefixeerd, gebruikt Marco ook een schuivend systeem. Het gewicht van de steen kiest hij dan rond de 40 gram in plaats van de 80 tot 100 gram die hij bij het vaste systeem gebruikt. Het voordeel van een schuivend systeem is dat pientere karpers minder weerstand voelen en het lage gewicht niet kunnen gebruiken om de haak uit de bek te 'wrikken'.

Marco gebruikt altijd een dikke onthaakmat zodat de vis onbeschadigd kan worden onthaakt. Maak deze mat voor het onthaken altijd even nat voor je de vis erop legt.


De inline karperstenen met tube laten zich perfect werpen zonder dat de onderlijn in de war raakt. Het belangrijkste voordeel is echter dat de inhaking beter is dan met wartelstenen. Voor dit verbeterde effect moet je dan wel met zwaardere stenen vissen en het gewicht fixeren. Als je schuivend wilt vissen, kies je voor een wartelsteen.


Door de camouflerende werking van stenen maak je een grotere kans zelfs de meest sluwe vissen, die normaal karperlood associëren met een robbertje stoeien, te vangen. Zo draagt dit milieuvriendelijke alternatief van karperlood simpelweg bij aan betere vangsten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.