Vliegvissen - Van beauty naar het beest!

27 aug 2008

Gracieus glijdt een fraai gebouwde schubkarper van een pond of zes onder het wateroppervlak door. Met een welgemikte worp landt de montana nimf een halve meter voor de vis. Deze houdt net voor de vlieg halt, spreidt haar borstvinnen en slokt het zwarte kleinood naar binnen. De auteur zet de haak en de beauty verandert in een beest!

Robert Weijman laat in dit artikel zien hoe je succesvol met de vliegenlat op karper kunt jagen. Hieronder geeft hij nog wat extra tips voor deze bijzondere visserij.


Je moet de drempel om de vlieg te pakken zo laag mogelijk maken. Karper is immers een relatief schuwe vis met goede ogen. Kleine zwarte nimfen zoals deze Montana worden over het algemeen als makkelijke snack tijdens het cruisen ervaren.



Neem altijd een goede polaroïdbril mee. Dit heeft twee belangrijke functies: 1) je ziet de vissen veel en veel beter onder het oppervlak waardoor je meer vissen succesvol kunt aanwerpen en 2) je beschermt je ogen tegen een eventueel uit koers geraakte vlieg.


Geniet van elke vis die je weet te vangen, want echt grote aantallen zul je met deze methode niet vangen. Maar weet je eenmaal een vis van een pond of drie te landen, dan is je dag helemaal goed.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.