De Jeugdcommissie

Een actieve hengelsportvereniging heeft haar jeugdleden veel te bieden. In de rubriek Jeugdwerk is veel te vinden over de cursus Vissen voor kids, het Vissenschoolproject en de "Viscoach". Deze door Sportvisserij Nederland en de federaties ondersteunde verenigingsactiviteiten zijn vooral gericht op jeugd die begint met vissen.

De jeugdcommissie van een hengelsportvereniging is er daarnaast natuurlijk ook voor de jeugdleden die al langer - en soms beter dan menig volwassen sportvisser! - vissen. Deze meer gevorderde jeugdige sportvissers interesseren zich niet alleen voor het vissen met de vaste hengel, maar zijn geïnteresseerd in verschillende vistechnieken, waarmee je gericht op karper, snoek, ruisvoorn of bijvoorbeeld grote brasem kunt vissen. Een klein deel van de gevorderde jeugdvissers zal willen doorgroeien naar de wedstrijdvisserij.

Een jeugdcommissie organiseert voor zowel de beginnende als gevorderde jeugdvisser cursussen, workshops, wedstrijden en meer; wees creatief en houd ze enthousiast!

Jeugdactiviteiten: over wedstrijden en wedstrijdjes

Voor veel jeugdige - en volwassen! - sportvissers is vissen vooral een excuus om lekker buiten aan het water te zijn en daar zelf dingen te ontdekken en te doen. De spanning van het spel en het onbekende, de ontspanning van het even lekker tot rust komen. Een gezonde tegenhanger van games, computers en tv. De meeste hengelsportverenigingen die actief zijn met jeugdwerk, bieden de jeugdleden de mogelijkheid om een wedstrijd(je) te vissen. En dat is natuurlijk een prima activiteit. Wedstrijden zijn altijd een goed excuus om samen te gaan vissen.

Bij het organiseren van jeugdwedstrijden is het wel verstandig om onderscheid te maken tussen een wedstrijdje als middel om samen een gezellige visdag te beleven en een wedstrijd als middel om het toekomstige wedstrijdteam te versterken met jong talent. Bij het eerste staat de ontspanning centraal, terwijl bij het tweede de prestatie meer zal meetellen. 
Over wedstrijdvissen voor de jeugd is meer te vinden onder Wedstrijdcommissie.

Ook voor jeugd: karpervissen, vissen op roofvis en vliegvissen

Tegenwoordig is het karpervissen natuurlijk erg populair onder jeugdige vissers, maar wordt ook steeds meer op roofvis gevist met kunstaas en is ook het vliegvissen een uitdagende manier om je hobby als sportvisser verder te verbreden. Kijk ook eens bij de Karperstudiegroep (KSN), de Snoekstudiegroep Nederland-België (SNB) en de Vereniging Nederlandse Vliegvissers (VNV) voor ideeën, ondersteuning en activiteiten. Ze kunnen je zeker verder helpen! Als jeugdcommissie kun je ook prima samenwerken met de Karpercommissie, Roofviscommissie of Vliegviscommissie om te kijken wat je de jeugd samen kunt bieden.

                    

Jeugdactiviteiten: meer dan vissen alleen!

Maar je kunt jeugdleden nog veel meer bieden. Hierbij moet je als jeugdcommissie inspelen op de belangstelling en de leeftijdsopbouw van je jeugdleden. Er zijn tientallen actieve jeugdcommissies die hun jeugdleden naast wedstrijden en viscursussen ook andere activiteiten bieden. Deze activiteiten variëren van workshops en clinics tot filmavonden, playback-avonden, Sinterklaasavond, excursies en viskampen.

Actieve Jeugdcommissies

Wil je zelf ook een Jeugdcommissie oprichten of ben je op zoek naar frisse ideeën voor je bestaande Jeugdcommissie, kijk dan vooral ook eens bij de Jeugdcommissies of -afdelingen van:

Divide