Vis & water

Wildvangst witvis voor visvijvers aan banden

11696
23 mei 2016

Sportvisserij Nederland en Sportvisserij Vlaanderen gaan hengelsportverenigingen actief benaderen om in de toekomst geen in het wild weggevangen schubvis meer uit te zetten in visvijvers. De Nederlandse visbestanden dalen in biomassa, waardoor grootschalige onttrekking – voor welke doeleinden dan ook – niet meer kan.

Foto: Het uitzetten van kweekvis is veel duurzamer dan uit het wild weggevangen vis uitzetten.

De visstand in Nederland vertoont een dalende trend. Door steeds voedselarmer, helderder water is er sprake van een verminderde visproductiviteit’ van het Nederlandse binnenwater. De huidige hoge visserijdruk moet daarom omlaag, want er is absoluut geen ruimte meer voor grootschalige onttrekking van vis. Niet voor export c.q. consumptiedoeleinden, noch voor visuitzettingen in afgesloten visvijvers. Voor wat betreft dit laatste punt is er onlangs intensief overleg gevoerd tussen Sportvisserij Nederland en haar Belgische partner Sportvisserij Vlaanderen.

Voorlichting

Met name ten zuiden van de grote rivieren en bij onze zuiderburen in Vlaanderen heerst bij een aantal hengelsportverenigingen nog altijd de cultuur waarbij jaarlijks schubvis wordt uitgezet in visvijvers. Het gaat hierbij vrijwel altijd om uit het wild weggevangen vis – hoofdzakelijk brasem en blankvoorn. Dit terwijl het uitzetten van kweekvis (zoals kleine karper en kruiskarper) veel duurzamer is. Deze vis wordt immers niet elders uit het wild weggevangen – en ontstaat dus ook geen schade aan de visstand op andere plekken – en gedijt bovendien veel beter na de uitzetting.

Sportvisserij Nederland en haar Vlaamse zusterorganisatie Sportvisserij Vlaanderen gaan komend jaar, onder meer via voorlichtingsbijeenkomsten in het land, actief met deze boodschap langs de betrokken hengelsportverenigingen.

Geen pootvis maar kweekvis

Visvijvers die kampen met teruglopende visbestanden zijn gebaat bij het uitzetten van vis. Die dient dan wel groter te zijn dan zo’n 35 centimeter ter voorkoming dat ook deze vis ten prooi valt aan aalscholvers. Met het uitzetten van relatief grote hoeveelheden kruiskarpers en kleine karpertjes zijn goede resultaten behaald. Deze vissen zijn ‘aalscholverproof’, populair bij sportvissers en ook voor de witvisserij interessant als aanvulling op een visbestand.

Verenigingen die overgaan tot het uitzetten van (kruis)karpertjes op hun visvijvers, zien hun ledental groeien. Sportvisserij Nederland adviseert daarom met klem om kweekvis van gerenommeerde viskwekerijen af te nemen in plaats van in het wild weggevangen vis. Dit is ook vastgelegd in het nieuwe beleidsplan 'Naar Buiten!' (pdf).

Bron: Hét Visblad juni 2016

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.