Ravage onder wilde zalmpopulaties

4057
13 feb 2008

Rotterdam, 12 febr. Wilde zalmpopulaties in de buurt van commerciële zalmkwekerijen slinken iedere drie jaar met meer dan de helft. Parasieten doden veel vissen en door vermenging met ontsnapte kweekzalmen daalt het voortplantingssucces.

Commerciële zalmkwekerijen richten overal ter wereld een ravage aan onder wilde zalmpopulaties. Per generatie gaan wilde zalmpopulaties met meer dan de helft achteruit in gebieden waar zij in direct contact staan met zalmkwekerijen. Tot die conclusie komen de Canadese visserijbiologen Jennifer Ford en Ransom Myers van de Dalhousie University in Halifax. Een artikel van hun hand verscheen gisteren in het wetenschappelijke tijdschrift PLoS Biology.

Dat zalmkwekerijen een negatieve invloed hebben op wilde zalm is al vaker aangetoond, maar Ford en Myers komen voor het eerst met betrouwbare cijfers over de omvang van de schade.

De onderzoekers vergeleken de wilde zalmstand in baaien met en zonder viskwekerijen op zes plaatsen in Oost- en West-Canada, Schotland en Ierland. Het onderzoek liep meer dan twintig jaar. Overal waar wilde vissen gekweekte soortgenoten tegenkwamen tijdens hun trek van en naar de zee, slonken de populaties. Zalmpopulaties zonder contact met kweekzalmen gingen in die periode ook achteruit, maar veel minder sterk.

Volgens de onderzoekers heeft de achteruitgang twee oorzaken: de kwekerijen verspreiden parasieten zoals zeeluis, en ontsnapte zalmen die kruisen met wilde zalmen verminderen het voortplantingsucces. Ze concurreren om partners met wilde zalm, maar hun nageslacht is minder levensvatbaar.

In eerder onderzoek stelden visserijbiologen vast dat gekweekte zalmen kleinere eitjes produceren. De jonge vissen die daaruit voortkomen maken alleen onder ideale omstandigheden een kans volwassen te worden. In een aquacultuur levert dat een groot aantal vissen op, maar in de vrije natuur redden deze zalmen het vaak niet, met als gevolg een slinkende populatie. Ook de parasieten uit aquaculturen hebben een grote invloed op de sterfte van wilde zalmen. Onderzoekers rapporteerden twee jaar geleden dat jonge zalmen met meer dan twee zeeluizen op hun lichaam zeker zullen sterven.

Sinds de jaren zeventig is het aantal zalmkwekerijen wereldwijd enorm gegroeid. De jaarlijkse productie van deze kweekvis bedraagt meer dan een miljoen ton. Door zorgvuldiger te werken (parasieten bestrijden en voorkomen dat vissen ontsnappen) zouden zalmkwekerijen de druk op de wilde zalm kunnen verminderen, aldus Ford en Myers.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.