Noordzee aangetast door scheepvaart en visserij

5058
19 feb 2008

DEN HAAG - Bijna de helft van de zeeën en oceanen heeft zwaar te lijden onder menselijk handelen, zoals visserij, scheepvaart en vervuiling. Ook de Noordzee is flink aangetast.

Dat blijkt uit gisteren gepresenteerde kaarten van Amerikaanse en Canadese wetenschappers in het wetenschappelijk tijdschrift Science. Voor het eerst is op gekleurde kaarten inzichtelijk gemaakt welke effecten menselijk handelen hebben op verschillende soorten ecosystemen.

De wateren zijn naargelang de mate van menselijke beïnvloeding ingedeeld op een index van één tot twintig. De Noordzee scoort met een 12,4 niet best, zegt Jan Boon, wetenschapsvoorlichter en gespecialiseerd in giftige stoffen, van het Instituut voor Oceaan- en Zeeonderzoek (NIOZ).

Het verbaast hem niet gezien de belangrijke scheepvaartroutes langs de Nederlandse kust, de intensieve visserij en stijging van de watertemperatuur door de opwarming van de aarde. Dat laatste leidt tot verzuring van het zeewater, waardoor bijvoorbeeld kalkproductie van schelpen en, op andere plekken, koraalriffen trager wordt. Los van vervuiling door chemisch afval en olie zorgen vrachtschepen voor een verstoring van verschillende ecosystemen.

Zo wordt het ballastwater, om schepen te verzwaren, na een zeereis meestal geloosd in de haven van bestemming. Daardoor komen diertjes op plaatsen waar ze eigenlijk niet horen. Zo dook in de Zwarte Zee ineens het ribkwalletje op, een diertje dat hoort voor de Atlantische kust van Noord- en Zuid-Amerika en dat kleine visjes en hun voedsel, plankton, eet waardoor de visstand drastisch terugliep. Boon: "Dat beestje is inmiddels ook in de Noordzee gesignaleerd, maar is nog geen plaag." Boon vindt het overigens opmerkelijk dat de aantasting van de Noordzee op de nieuwe kaart, ondanks de redelijk hoge score, met kleur niet goed te zien is.

Volgens de Amerikaanse onderzoekers komt dat doordat de opwarming van de aarde een belangrijke rol speelt in het model en de Noordzee daar minder onder te lijden heeft door zijn zanderige bodem en geringe diepte. Volgens Boon klopt dat niet. De Noordzee lijdt wel degelijk onder de opwarming. Schelpdieren, zoals het nonnetje, en vissen, zoals de kabeljauw, sterven uit of vertrekken naar noordelijk gelegen gebieden. Ook brengt de intensieve visserij met grote sleepnetten de bodem van de Noordzee ernstige schade toe.

Bron: deondernemer.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.