Dit mag maar één keer

3272
28 feb 2008

COTHEN - Ter ere van de heropening van de sluis mocht het, voor één keertje.

Er komt geen sluiswachter bij de gerenoveerde sluis bij Cothen, dus de kanoërs die gisteren werden geschut door wethouder Henk Muis uit Wijk bij Duurstede ondergingen een ‘unieke ervaring’. Ook de stuw afvaren of, zoals de kanovaarders van vereniging De Wilde Wijkers dedmonstreerden, capriolen uithalen op de golf onder de stuw mag normaal gesproken niet.

De vissen in de Kromme Rijn kunnen voortaan de stuw wel passeren. De Kromme Rijn is een ecologische verbindingszone, wat betekent dat dieren vrije doorgang moeten hebben. Het model van de vispassagekomt van een medewerker van het hoogheemraad de Stichtse Rijnlandden: een metalen bak met tussenschotten en openingen waar de vissen doorheen kunnen zwemmen.

De stuw is helemaal vernieuwd, net zoals de sluis, de hekjes en de aanlegplaatsen voor kano’s. De restauratie begon eind 2006. In juni werd de stuw vervangen, maar de laatste dingen zijn pas begin dit jaar afgerond.

De automatische stuw in het complex regelt de waterstand in dit deel van de Kromme Rijn. De sluis en de stuw zijn in 1865 gebouwd en was onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Om het westen van nederland te beschermen tegen de vijans werden kanalen en sluizen aangelegd om het gebied rond Utrecht snel onder water te kunnen zetten.

Bron: ad.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.
Labels

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.