Zeldzame vis gevonden in Geul

19226
06 mrt 2008

Het Waterschap Roer en Overmaas heeft bij het omleggen van de Geul in Valkenburg naar de Molentak een zeer zeldzaam visje gevonden, de gestippelde alver.

Het was bekend dat het visje in de Geul voorkomt, maar in heel kleine aantallen. De Geul is in het centrum van Valkenburg over een lengte van 200 meter leeggevist. Dat is nodig voor het herstel van de kademuren en de aanleg van een vis-trap. Het project bij de Walramstuw is over vier maanden afgerond. Het hele herstelproject voor de Valkenburgse kademuren duurt vier jaar.

De provincie subsidieert dat project. De gestippelde alver leek sinds het begin van de vorige eeuw uitgestorven in Nederland. In 1995 sloeg een visser zo'n alver aan de haak in de Geul. Daarna bleef het stil rondom de alver, een beschermde vissoort, die zich blijkbaar alleen in de Geul wist te handhaven. In zijrivieren van de Maas in Wallonië komt deze vissoort wel vaker voor.

Bron: HSV Brunssum

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.