Bevoegdheden verenigingscontroleurs

4268
14 feb 2008

Sportvisserij Nederland heeft momenteel vrijwel alle hengelsportcontroleurs die de cursus Controle Visdocumenten hebben gevolgd, voorzien van controlekleding en een controlepas.

Bij een aantal controleurs en verenigingen is de indruk ontstaan dat hiermee inhoudelijke veranderingen worden beoogd, namelijk dat de controle door verenigingscontroleurs centraal wordt geregeld. Dit is uitdrukkelijk niet het geval.

Geen wijzigingen
Juridisch medewerker Frans Boonstra heeft in de afgelopen weken enkele verontruste verenigingen aan de lijn gehad. Frans: "In de begeleidende brief waarmee de controlepas wordt verstuurd is uitdrukkelijk vermeld dat er met de nieuwe landelijke controlepas niets verandert aan de bestaande afsprakenbinnen deeigen vereniging en/of federatie over de bevoegdheden en het gebied waarin de controleur mag controleren. Je bent als controleur immers actief voor een bepaalde vereniging en doet de controles op verzoek van en in overleg met het bestuur van die vereniging. Met het eigen bestuur maak je als controleur dus afspraken over wie, wanneer, waar je controleert en welk beleid je hanteert (bij overtredingen). Daarnaast kun je afspraken maken over een eventuele onkostenvergoeding, het administreren van bevindingen etc."

Alleen eigen wateren
Frans Boonstra geeft aan dat het absoluut NIET de bedoeling is dat controleurs nu in het hele Federatiegebied of in heel Nederland gaan controleren."Dit kan ook niet, want een vereniging heeft immers geen zeggenschap over het water van andere verenigingen of water dat door de federatie wordt gehuurd. Het is ook volstrekt ongewenst om op water van een ander te controleren, omdat je als vereniging een bepaald beleid hebt gemaakt op het gebied van controle. Dan wil je niet dat een controleur van een andere vereniging die dit beleid niet kent op jouw water komt controleren en misschien wel volstrekt in strijd met het beleid van de vereniging optreedt."

Vormgeving controlepas
Op de controlepas staan naast de naam van de hengelsportvereniging ook de gegevens van de betreffende federatie en van Sportvisserij Nederland vermeld. Deze gegevens geven aan dat de betreffende vereniging deel uitmaakt van de vermelde federatie en dat die vereniging en federatie zijn aangesloten bij Sportvisserij Nederland. Vermelding van de federatie en Sportvisserij Nederland zegt dus niets over bevoegdheden dan wel de aansturing.

"Het is de bedoeling om voor het jaar 2009 een nieuwe controlepas uit te geven", aldus Frans Boonstra. "Om hier voldoende tijd voor te hebben is er voor gekozen om de passen die wij nu uitgeven, geldig te laten zijn tot 1 juli 2009. Mocht uw vereniging om welke reden dan ook de controlepas tussentijds in willen nemen dan kan dat uiteraard altijd."

Voor eventuele vragen kunt u altijd contact opnemen met Frans Boonstra, telefonisch via 030-6058400 of via e-mail boonstra@sportvisserijnederland.nl.
Er zijn geen gerelateerde berichten.
Labels

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.