Overzicht visserijkundige onderzoeken voorjaar 2008

4544
14 feb 2008

De onderzoeksploeg van Sportvisserij Nederland is dit winterseizoen weer op veel plaatsen aan de waterkant te vinden.

Tijdens de visserijkundige onderzoeken, aangevraagd door federaties en hengelsportverenigingen, worden grote vistuigen ingezet om een zo goed mogelijk beeld van de aanwezige visstand te krijgen. Een kijkje nemen bij zo'n onderzoek is niet alleen interessant maar soms ook spectaculair!

Goede promotie
Laat uw eigen vereniging een onderzoek uitvoeren? Breng dan de lokale en regionale pers op de hoogte, zodat zij een kijkje kunnen nemen en een artikel kunnen schrijven. Een vooraankondiging van het onderzoek kan er voor zorgen dat veel buurtbewoners en andere geïnteresseerden komen kijken. Voor de onderzoeksploeg is dat geen enkel probleem: zij zijn dit wel gewend en geven zonodig tekst en uitleg bij hun werkzaamheden. Omdat er bij de onderzoeken professioneel en zorgvuldig met de gevangen vis wordt omgegaan, zijn toeschouwers vrijwel altijd zeer positief. Een visserijkundig onderzoek kan dus veel goede promotie opleveren voor uw vereniging!

Minder maar grotere vis
Helaas brengt niet elk onderzoek veel vis op de kant. Volgens veldmedewerker Gerard de Laak is er in de afgelopen weken regelmatig weinig vis gevangen. Gerard: "In enkele wateren die we hebben bevist bleek de visstand flink te zijn uitgedund door aalscholvers. Voor de jeugd of de recreatieve visser is hier weinig vis meer te vangen. Vaak zwemt er wel hele grote vis, zoals brasems boven de 50 of 60 centimeter en grote karpers, maar de vangst van dergelijke vissen is vooral weggelegd voor de specialisten."

Naast de wegvraat van vis door aalscholvers noemt Gerard nog een reden waarom sommige wateren minder visrijk zijn dan vroeger: een afname van voedingsstoffen. "Vroeger zaten veel wateren vol met fosfaten en stikstof, afkomstig van de op het land gebrachte meststoffen en lozingen van rioolwaterzuiveringen. Door aangepaste regels en verbeteringen van de zuiveringsinstallaties is de instroom van voedingsstoffen in veel wateren sterk afgenomen. Helder water en weinig vis zijn hiervan het gevolg. In dit soort wateren hebben we deze winter wel hele grote vissen gevangen, zoals snoeken van ruim boven de meter en karpers tot maar liefst 46 pond."

Krabben en kreeften
De onderzoeksploeg ziet in veel wateren een toename van het aantal krabben en kreeften. Over de invloed daarvan op visbestanden en waterplanten bestaan verschillende meningen, waar onderzoeksbureau's op dit moment verder onderzoek naar verrichten. Sportvisserij Nederland zal hier dit voorjaar tijdens de onderzoeken extra aandacht aan besteden, en van eventuele interessante bevindingen brengen we u op de hoogte.

Overzicht visserijen voorjaar 2008:

januari
29 di Witte Bergen Asten
30 wo Witte Bergen Asten

februari
6 wo Peizerdiep Peize
7 do Peizerdiep Peize
12 di Rulse velde Heeze
13 wo Twentekanaal Enschede
14 do Twentekanaal Enschede
19 di Grote Gracht Montfoort
20 wo De Veste Geertruidenberg
21 do Vroomplas Renesse
26 di Het Rutbeek Enschede
27 wo Het Rutbeek Enschede maart
4 di Singels Polanen Woerden
5 wo Singels Polanen Woerden
6 do Bovendijk Wilnis
11 di Hoofdvijver Wijlre
12 wo Aanschotergat Voorthuizen
13 do Camping vijver Mourik
18 di Recreatieplassen in Gelderland
19 wo Recreatieplassen in Gelderland
20 do Recreatieplassen in Gelderland
25 di Recreatieplassen in Gelderland
26 wo Recreatieplassen in Gelderland
27 do Recreatieplassen in Gelderland

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.