Convenant "Gezamenlijk register van visrechten"

2717
14 jan 2008

Alle Nederlandse visrechten toegankelijk. Er is een afspraak gemaakt tussen de Kamer voor de Binnenvisserij en Sportvisserij Nederland over een gezamenlijk register van visrechten.

Daarmee is het mogelijk geworden voor Sportvisserij Nederland om een compleet en actueel visrechtenbestand op te bouwen. De bedoeling van dit gezamenlijke register van de Kamer voor de Binnenvisserij en Sportvisserij Nederland is dat overheden voor hun beleid, controle instanties en de landelijke organisaties van sport- en beroepsvissers de beschikking kunnen krijgen over juiste visrechteninformatie.

Hoe gaat het in zijn werk?
De Kamer voor de Binnenvisserij registreert alle huurovereenkomsten van visrechten en heeft daartoe alle dossiers beschikbaar. Die dossiers zijn het resultaat van het toetsen en goedkeuren van huurovereenkomsten. Dit archief biedt een schat aan informatie over visrechten. Sportvisserij Nederland zorgt er voor dat de visrechtendossiers digitaal werden opgeslagen en ontsloten.

De dossiers werden opgeschoond en gescand (in PDF formaat) en via een zogenaamde database kunnen de dossiers digitaal worden doorzocht op trefwoorden, naam, viswater, looptijd, enzovoorts. Eigenlijk precies zoals het werkt bij het zoeken naar een boek in de bibliotheek. Door dit digitale gemak kan bijvoorbeeld van elk viswater in Nederland snel de actuele visrechten worden teruggevonden.

Voor wie is deze visrechteninformatie bestemd?
Met andere woorden, wie krijgt de toegang tot deze gegevens? Om te beginnen zijn dat controlerende instanties: BOA's, politie, AID-ers en KLPD-ers die vanuit hun functie de visserij moeten controleren. Onduidelijkheden voor hen kunnen door Sportvisserij Nederland worden opgezocht in het visrechtenbestand.

Ook gebruikt Sportvisserij Nederland de data om de Visplanner.nl, waarop staat in welke wateren sportvissers met hun VISpas mogen vissen, compleet te maken. Verder kan aan overheden voor hun beleid informatie worden geleverd. Zo heeft Sportvisserij Nederland bijvoorbeeld het Waterschap Rivierenland goed op weg geholpen door al hun uitgegeven huurovereenkomsten compleet in beeld te brengen. Het waterschap Rivierenland is ontstaan uit een fusie van diverse kleinere waterschappen.

Met hulp van Sportvisserij Nederland was het niet nodig om alle afzonderlijke, oude administraties door te lopen maar konden zij in één klap alle relevante huurovereenkomsten verkrijgen. Vervolgens gebruikt het waterschap deze visrechteninformatie om nieuwe, heldere afspraken te maken met de sport- en beroepsvisserij. En daarmee komt het toegankelijk maken van deze informatie dus direct ten goede aan de visserij.

Er zijn geen gerelateerde berichten.
Labels

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.