Pas op... voor Stichting Reprorecht!

6376
20 mrt 2008

Het is mogelijk dat uw vereniging in de afgelopen periode een factuur heeft ontvangen van de Stichting Reprorecht.

Deze stichting is belast met de incasso van de vergoeding voor het fotokopiëren van auteursrechtelijk beschermde werken. Een oplettende penningmeester ontdekte dat de factuur in de meeste gevallen helemaal niet door een hengelsportvereniging hoeft te worden betaald.

Oldenzaalse hengelsportvereniging
Onlangs ontving de Oldenzaalse Hengelsportvereniging een factuur van de Stichting Reprorecht. Deze factuur had betrekking op de jaren 2005 en 2006 en bedroeg in totaal 33,55 euro. Volgens de factuur is de Stichting Reprorecht aangewezen door de Minister van justitie. Bovendien ziet de factuur er keurig en professioneel uit, dus je denkt al snel "het zal wel in orde zijn dus laat ik maar betalen".

De penningmeester van de Oldenzaalse Hengelsportvereniging vond dit echter wat al te makkelijk en ging op onderzoek uit. Hij nam contact op met de stichting Reprorecht en hoorde dat de factuur betrekking had op het gebruik van alle apparaten die - naast eventuele andere functies - kunnen kopiëren. De te betalen vergoeding bleek afhankelijk van het aantal medewerkers dat in dienst is. De penningmeester vertelde dat zij helemaal niemand in dienst hadden en dat zij ook geen kopieerapparaat hebben. Dan hoefde er ook niet te worden betaald, zo vertelde de medewerker van de Stichting Reprorecht.

Kamer van Koophandel
Ondanks dat goede nieuws was de penningmeester toch wel benieuwd hoe de Stichting Reprorecht eigenlijk aan hun adresgegevens was gekomen. Het antwoord luidde dat de Stichting Reprorecht de gegevens doorkrijgt van de Kamer van Koophandel. Dus iedereen die zich bij de Kamer van Koophandel heeft ingeschreven kan een factuur verwachten.

Of er nu wel of geen kopieerapparaat aanwezig is en ongeacht of men nu wel of geen personeel in dienst heeft. Dit wordt allemaal niet gecontroleerd; er worden eenvoudigweg facturen gestuurd naar iedereen die zich inschrijft bij de Kamer van Koophandel. Diegene die denkt dat hij niets is verschuldigd moet dat maar zelf aangeven!

Hoe te handelen?
Bezwaar aantekenen tegen de factuur is gelukkig eenvoudig. Ga naar de website van de Stichting Reprorecht (http://www.reprorecht.nl/), klik op "Aanpassen bedrijfsgegevens" en log in met de gegevens die op de factuur staan. U kunt vervolgens aangeven dat uw vereniging niets verschuldigd is omdat zij geen eigen kopieerapparaat heeft. Bovendien zijn slechts kopieën van artikelen in een dag-, nieuws- of weekblad of tijdschrift of een klein gedeelte van een boek reprorechtplichtig. Niet reprorechtplichtig zijn bijvoorbeeld kopieën van interne nota's, brieven, rapporten of verslagen en kopieën voor privé-gebruik.

Advocaat Mr Robin Horstman heeft een lezenswaardig advies geschreven over het wel of niet betalen van de factuur van de Stichting Reprorecht. Klik hier om dit advies te lezen.

Klik hier voor de factuur (PDF). Met dank aan de Oldenzaalse Hengelsportvereniging!

Er zijn geen gerelateerde berichten.
Labels

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.