Bestrijding van illegale, niet gerapporteerde en ongereguleerde visserij

4979
16 apr 2008

De raad van ministers heeft een debat gevoerd over een voorstel van de Europese Commissie met maatregelen om illegale, niet gerapporteerde en ongereguleerde visserij tegen te gaan.

In het Engels heet dit Illegal, Unreported and Unregulated fishing oftewel: IUU fishing. De bestrijding van illegale visserij is essentieel voor een effectief visstandbeheer en bevordert ecologische en economische duurzaamheid.

De lidstaten van de Europese Unie gaven een reactie op het brede pakket maatregelen. Minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) zei dat ze blij is dat de Europese Commissie initiatieven neemt om illegale visserij te bestrijden. Ze steunt over het algemeen de aanpak die de Commissie voorstelt. Importen in de Europese Unie moeten strenger en beter worden gecontroleerd. Minister Verburg ondersteunt het voorstel van de Commissie om 'vlaggenstaten' (landen onder welke vlag vissers varen) meer verantwoordelijkheid te geven. Verburg: "Deze landen moeten garanderen dat de geïmporteerde vis legaal is gevangen. Zonder een verklaring van de vlaggenstaat dat het gaat om legaal gevangen vis is import in de Europese Unie niet mogelijk."

Minister Verburg had wel een paar kritische opmerkingen. Zo vindt zij dat Europese vissers niet onder de nieuwe maatregelen moeten vallen. Europese vissers vallen namelijk al onder de bestaande Europese controleregels. Bij de aanpak van illegale, niet gerapporteerde en ongereguleerde visserij moet de commissie zich daarom concentreren op vissers van derde landen (dit zijn vissers uit landen buiten de Europese Unie) die buiten de Europese wateren vissen. Kortom, op visserijactiviteiten waar de Europese Unie nog geen directe grip op heeft.

Verder gaf Verburg aan dat het voorstel van de Commissie niet mag leiden tot een onnodige toename van administratieve- en uitvoeringslasten.

Ook gaf Verburg aan een sterke voorkeur te hebben voor administratieve en bestuursrechtelijke sancties. Dit zijn sancties die direct ingrijpen bij visserijbedrijven die overtredingen begaan. Voorbeelden hiervan zijn het intrekken van visserijvergunningen of het in beslag nemen van vistuigen. Dit is volgens haar effectiever dan het uitschrijven van boetes. Harmonisatie van deze administratieve sancties vindt Verburg hierbij van groot belang. Lidstaten moeten voor een bepaalde overtreding dus allemaal dezelfde sancties opleggen. Dit om een gelijk speelveld in Europa te creëren en om concurrentieverschillen tegen te gaan.

Bron: minlnv.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.