Delta Farms wellicht toch naar Kapelle

3750
17 apr 2008

KAPELLE - De kans dat een grote zeeaaskwekerij naar de gemeente Kapelle komt, is weer iets groter geworden.

Omdat een kassenbedrijf interesse heeft in de naastgelegen grond, staat de deur weer open voor Delta Farms om in de Willem-Annapolder een zagerkwekerij te beginnen.

Delta Farms, een dochteronderneming van zagerkwekerij Topsy Baits in Wilhelminadorp, probeert al twee jaar een stuk grond te bemachtigen, maar komt er tot op heden niet uit met de grondeigenaar in Kapelle. Delta Farms wil 35 hectare van hem pachten, maar de grondeigenaar stelde als eis dat de rest van de grond voor glastuinbouw gebruikt zou worden.

Een mogelijke kandidaat daarvoor haakte in een eerder stadium af. Nu is een ander kassenbedrijf met de grondeigenaar in onderhandeling, zegt wethouder Giel-Jan Burger van Kapelle. Helemaal rond is de zaak nog niet en in afwachting van de onderhandelingen wil Burger nog niet kwijt om welk kassenbedrijf het gaat.

Door de stroeve onderhandelingen oriënteert directeur Bert Meijering van Topsy Baits zich al enige tijd op locaties buiten Zeeland. "We zijn in gesprek in Groningen en Friesland, daar zijn wel mogelijkheden", zegt Meijering. "De belangrijkste eisen voor een locatie zijn de toegang tot zeewater en een meewerkende gemeente."

Gisteren noemde Meijering de kans dat Delta Farms zich in een van de noordelijke provincies zou vestigen tamelijk reëel. "We zijn bezig met een plan voor een demobedrijf van 2,5 hectare. Dat is in een vergevorderd stadium." Op dat moment was Meijering echter nog niet op de hoogte van de gesprekken tussen het glastuinbouwbedrijf en de grondeigenaar over de Willem Annapolder.

Als die gesprekken goed verlopen, gaat de voorkeur nog steeds uit naar vestiging in Kapelle, laat Meijering weten. "De kans is nu een stuk groter dat we toch naar Kapelle gaan. Het ziet er naar uit dat we weer met de grondeigenaar rond de tafel gaan. We zijn daar natuurlijk ook al een stuk verder met het doorlopen van het vergunningentraject."

De huidige kwekerij van Topsy Baits in Wilhelminadorp richt zich uitsluitend op zeeaas voor de hengelsport. Het is de bedoeling dat de wormen die in de Willem-Annapolder gekweekt worden - als het bedrijf er tenminste komt - verwerkt worden tot visvoer. Dat kan dan gebruikt worden als grondstof voor de viskweek, een branche die wereldwijd hard groeit.

Bron: pzc.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.
Labels

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.