Urk gaat collectief duurzaam vissen

4975
21 apr 2008

URK - Noordzeevissers doen een 'collectieve aanvraag' voor MSC-certificaten. Wie zo'n certificaat in de wacht sleept, mag prat gaan op duurzame visserij.

De VVU, de Vereniging van Visgroothandelaren Urk, leidt de dans. "Het bestuur van de VVU acht het van groot belang om met elkaar dat traject in te gaan om zo tegemoet te komen aan de roep om duurzaamheid van afnemers en consumenten."

De VVU belegde voor afgelopen week een ledenvergadering die in het teken stond van 'duurzaam'. De leden kregen er een presentatie voorgeschoteld, een overzicht van de stappen die ze moeten doen om zo'n duurzaam vissen-certificaat in de wacht te slepen. Geldt overigens niet alleen voor de vissers (de aanvoer), maar ook voor de handelaren. Om die groep het predikaat 'ik verkoop duurzame vis' te kunnen geven, moet elke vissoort apart zijn gecertificeerd.

De plannen voor de collectieve aanvraag staan niet los van het onlangs opgerichte Urk Fish Center (UFC). Een 'groot deel van de Urker handelaren' heeft zich daarvoor aangemeld, zegt André de Vries van zowel de VVU als het UFC.

Dat viscentrum Urk wil met duurzaam vissen een eigen markt van kwaliteits-Noordzeevis creëren. Duurzaam vissen-certificaten zijn daarbij nodig als 'bewijs' van eerlijke en ecologisch verantwoorde visserij. Vissermannen en handelaren beloven daarin onder meer dat ze op elk gewenst moment onafhankelijk controleurs in hun boeken en waren zullen laten rondsnuffelen.

UFC en VVU hopen dat certificering binnen een aantal maanden is afgerond.

Bron: destentor.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide