Universiteit wil paling in haven Volendam kweken

7942
22 apr 2008

ENKHUIZEN - De Universiteit van Leiden wil met Volendamse ondernemers het hele proces van paling kweken voor elkaar krijgen in de haven van Volendam.

Hiervoor worden de schepen van Volendamse vissers gebruikt. Dit heeft Arjan Palstra van de universiteit dinsdag gezegd.

Gedeputeerde Jaap Bond van de provincie Noord-Holland heeft bekendgemaakt dat de universiteit een subsidie van 500.000 euro heeft gekregen voor het onderzoek naar reproductie van de paling, aldus een woordvoerder van Bond dinsdag.

Hij deed dit op een internationaal congres over de mogelijkheden van vis- en plantenteelt in Enkhuizen.

Ontwikkeling
De subsidie is afkomstig van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Eureka, een samenwerkingsverband van Europese landen dat internationale samenwerkingsprojecten op het gebied van onderzoek en technologische ontwikkeling bevordert. De bedoeling is dat binnen vijf jaar het praktijkonderzoek gaat plaatsvinden, aldus Palstra.

Volgens Palstra is het idee vis te kweken op schepen afkomstig uit Noorwegen, waar dit met verschillende vissoorten gebeurt. "Dat willen we met glasaal, de larven van paling, voor elkaar krijgen in Volendam. De aalvangst neemt schrikbarend af. De paling staat op uitsterven."

Tot nu toe is het gelukt embryonale ontwikkeling tot vier dagen voor elkaar te krijgen. De larven sterven dan echter.

Proces
"De volgende stap is het op voer krijgen van deze aal," zegt Palstra. "Dat is tot nu toe nog niet gelukt. De palingkweek is nu nog afhankelijk van wilde glasaal. Lukt het dat proces volledig in de kwekerijen voor elkaar te krijgen, dan zijn we niet meer afhankelijk van de natuur en kunnen we mogelijk zelfs paling weer in de natuur uitzetten."

Bron: nu.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide