Vissterfte in Werkendamse Biesbosch

9592
17 mei 2008

WERKENDAM In de Biesbosch bij Werkendam dobberen de laatste weken steeds vaker dode vissen aan het wateropppervlak.

Hoe het komt dat karpers en brasems in zulke grote aantallen doodgaan weet Staatsbosbeheer niet.
,,Er drijven flinke knoepers,’’ weet Jacques van de Neut van Staatsbosbeheer. Hij heeft de levenloze vissen gezien in het gebied dat vorige week door prins Willem-Alexander officieel werd geopend. ,,Maar dat heeft vast niets met elkaar te maken,’’ lacht hij.

Volgens Van de Neut kan het ook niet aan het zuurstofgehalte in het water liggen. ,,Vanaf de zuidkant stroomt het rivierwater al het gebied in, dus er wordt voldoende vers water aangevoerd.’’

Volgens zijn collega Dirk Fey is er voor het aantal dode brasems een logische verklaring: ,,Als zij de eitjes hebben afgezet gaan ze dood. Dat is niet meer dan anders. Dat is echter wel het geval met de karpers.’’

Fey vindt deze vissen niet alleen in de Werkendamse Noordwaard. ,,Die heb ik overal aan de waterkant en aan het wateroppervlak gezien. Het is voor ons nu onduidelijk hoe dat komt.’’

Nog niet zo lang geleden hebben de medewerkers van Staatsbosbeheer al veel dode vissen opgeruimd. ,,Als het er teveel worden moeten we daar wat aan doen.’’

Bron: ad.nl

Geen actie na sterfte karpers Biesbosch
Dode vissen in het nieuwe natuurgedeelte in Biesboschpolder de Noordwaard bij Werkendam. foto Patrick Guitjens
WERKENDAM - Waterschap Rivierenland ziet voorlopig geen aanleiding in actie te komen tegen de vissterfte in onder meer het natuurontwikkelingsproject Noordwaard bij Werkendam.

Dat stelt een woordvoerder.

Deze week kwamen meldingen binnen over de sterfte van tientallen vissen, met name karpers. Ook de boswachters van Staatsbosbeheer en de rattenbestrijder noemden het aantal dode vissen opvallend. Over de oorzaak van de opmerkelijke sterfte hebben zij geen enkel idee.

Een medewerker van waterschap Rivierenland, dat verantwoordelijk is voor de waterkwaliteit in de Noordwaard, heeft poolshoogte genomen. "Maar we hebben slechts een enkele dode vis aangetroffen", stelt de woordvoerder. "En er gaan altijd wel vissen dood."

Het waterschap heeft de kwaliteit van het water gemeten en die blijkt in orde. Ook met de zuurgraad is niets mis, zo is gebleken uit metingen.

Bron: brabantsdagblad.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.