Werkzaamheden 2 juni Zuiderhavenhoofd

5170
28 mei 2008

Bij geschikte weersomstandigheden zullen op maandag 2 juni in het kader van het WINN-project Rijke Dijk er op het Zuiderhavenhoofd 10 ECO-blokken geplaatst worden.

Hiervoor zal er een telekraan op het wegdek van het Zuiderhavenhoofd worden opgesteld en vindt er transport met een dieplader plaats. De proeflocatie bevindt zich op ± 1800 meter. In verband met deze werkzaamheden is het Zuiderhavenhoofd vanaf 06:00 uur tot ± 16:00 uur afgesloten en dus niet toegankelijk voor sportvissers en wandelaars.

Achtergrondinfo WINN project RIJKE DIJK proefgebied

start: 2 juni 2008

In Nederland worden allerlei 'kunstwerken' gebouwd om ons te beschermen tegen kustafslag en overstromingen of om te zorgen dat bijvoorbeeld schepen in een haven kunnen aanleggen. Op de harde bekleding van deze dijken, kades en pieren komen allerlei dieren- en plantensoorten voor. Deze soorten aangepast aan het getij en kunnen de grote krachten van golven maar ook uitdroging en opwarming tijdens warme dagen in de zomer goed doorstaan. Deze soorten zijn waardevol omdat ze zowel als beschutting en als voedsel dienen voor weer andere soorten, zoals vissen en vogels.

Om de ecologische waarde van de harde bekleding verder te verbeteren is het WINN project 'Rijke Dijk' van start gegaan. 'Rijke Dijk' is een samenwerkingsproject van Deltares en Rijkswaterstaat, met veel andere partners. Langs de hele Nederlandse kust zijn proeven in uitvoering. Op de Zuiderhavenpier in IJmuiden vindt u experimenten die worden uitgevoerd samen met Delta Marine Consultants, SHELL & INTRON.

Op de Zuiderhavenpier worden eco-platen en eco-blokken geplaatst met een verbeterde oppervlakte, die gaan werken als verbeterde aanhechtingsplaats voor allerhande planten en dieren. Met name wieren zullen zich snel vestigen en de natuurwaarde van de pier verhogen. De ontwikkeling van soorten op de platen en blokken zal 2 jaar lang nauwlettend worden gevolgd. Indien deze proef een succes blijkt, is het niet ondenkbaar dat u in de toekomst meer van dit soort constructies langs onze kust zult vinden!

Meer info op www.waterinnovatiebron.nl

Bron: Rijkswaterstaat Noord-Holland / Waterdistrict Noord-Holland / WSD/PBO

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide