Vis-bypass zorgt voor verkeersinfarct

4528
29 mei 2008

BORCULO - Dat wegenbouwer Reef langer bezig blijft op de provinciale weg N315 (Neede-Borculo), zorgt binnenkort voor verdere complicaties.

Het waterschap Rijn en IJssel kan aannemersbedrijf Lusink niet langer laten wachten om de vispassage ter hoogte van de Stokkersbrug bij Eibergen af te maken. De realisatie van de bypass voor vissen dreigt nu een verkeers infarct te veroorzaken.

Begin dit jaar werd aanvankelijk bedacht om beide infrastructurele projecten gelijktijdig uit te voeren. Het afsluiten van de Stokkersweg zou 'mooi' sluipverkeer tegenhouden tijdens de wegwerkzaamheden aan de Hekweg tussen Neede en Borculo. De officiële omleidingsroute via Diepenheim en Lochem was echter zoveel om, dat informele alternatieve routes geen overbodige luxe bleken. De Stokkersweg bleef daarom open. Aannemer Lusink maakte de vispassage af tot de weg, maar stelde de voltooiing van de voorziening uit.

Nu kan Lusink c.q. het waterschap niet langer wachten om de twee delen van de vispassage onder de Stokkersweg met elkaar te verbinden. Woordvoerder Jaco van Langen van het waterschap Rijn en IJssel: "Wij hebben ook een contract. En dat betekent dat het werk afgemaakt moet worden. Ook voor de bouwvak voor de regio midden. Aan die afspraken morrelen, kost geld." Het waterschap heeft onlangs met de gemeente Berkelland afgesproken dat de Stokkersweg vanaf de laatste week van juni vier weken dicht gaat.

Op de plek van de vispassage wordt het asfalt opgebroken en worden stalen planken geheid en duikers gelegd. Ter plaatse van de bypass van de Berkel worden leuningconstructies gemaakt en uiteindelijk de weg hersteld. "Het wordt een soort brug", aldus Van Langen, "waaronder een klein nevenstroompje van de Berkel passeert." Vissen voor wie nu de stuw bij de Stokkersbrug een onneembare hindernis vormt, kunnen in de toekomst verder trekken.

Sinds de N315 in maart dicht ging, zucht de bevolking van Noordijk, Geesteren en Haarlo onder continu sluipverkeer. Sommigen hebben inmiddels weinig begrip meer voor de bescherming van flora en fauna die tot vertraging van de wegwerkzaamheden leidt. In Noordijk zijn onlangs protestborden verschenen waarop de bescherming van de vleermuizen langs de N315 wordt afgezet tegen de risico's van al het sluipverkeer voor kinderen en ouderen in Noordijk.

Wethouder Dennis Meijerink van de gemeente Berkelland ziet in praktische zin geen oplossing voor de elkaar overlappende werkzaamheden. Maar de vertraging van de opknapbeurt van de N315 zit hem ernstig dwars. "Achttien in plaats van tien weken, dat valt niet uit te leggen. De provincie stelt zich op het standpunt dat gemeenten geen recht hebben op schadevergoeding door sluipverkeer. De provincie zorgt zelf voor omleidingsroutes, is steeds het verhaal. Maar in dit geval denk ik dat we toch een claim bij ze neer zullen leggen wegens schade aan gemeentelijke wegen."

Bron: destentor.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide