GHV dankt viswater aan gemeenteraad

7317
04 jun 2008

GROENLO - Dat de Groenlose Hengelsportvereniging in 1938 het recht krijgt om te mogen vissen in de Groenlose gracht, heeft de club te danken aan de gemeenteraad.

De raad besluit op 13 september 1938 het viswater van de stadsgracht te verpachten aan de op 10 juni in dat jaar opgerichte visclub en niet aan de 'club van zes'. De zes middenstanders willen ook met netten vissen en dat vinden burgemeester en wethouders 'niet wenselijk'.

Eén van de oprichters is August te Molder, vader van Marinus te Molder. Marinus te Molder is lid van GHV en sinds 1978 bestuurslid van de club. Hij coördineert de grote viswedstrijden en verzorgt samen met Erik Mentink en Martin Kampshof het tweejaarlijkse clubblad. Te Molder: "Mijn vader was ook bestuurslid. Ik ging als kind vaak met m'n vader mee vissen. Met mijn bamboehengeltje. Mijn vader had een stuk van de Slinge gepacht. Vanaf de bierbrouwerij tot aan het Ruurlose Broek. Dat deel van de Slinge werd toen nog Grevengrachte genoemd. Ik was een jaar of zes toen ik lid werd van de hengelsportvereniging. Dat ben ik altijd gebleven al waren er ook wel eens jaren dat ik mijn visakte niet ophaalde. Toen ik 17, 18 jaar was, had ik andere interesses. Op die leeftijd gooi je wel eens een ander hengeltje uit."

Naast enkele 'grote open' wedstrijden die GHV dit seizoen hield en nog houdt, is er ook een onderlinge viswedstrijd. Te Molder: "Op 14 september hebben we een jubileum koppelwedstrijd. Gratis en alleen voor leden met een gezamenlijk ontbijt. Op die manier proberen we alle leden erbij te betrekken. Het probleem bij hengelsportverenigingen is vaak dat je elkaar niet kent omdat je maar een klein deel op wedstrijden tegenkomt. Hooguit 10 tot 15 procent van onze leden doet aan wedstrijdvissen."

Het ledental van de club ligt nu rond de 450. In 1938 waren dat er 70. Op het hoogtepunt van de vereniging (1979) telde GHV 1301 leden. Te Molder: "Toen kwamen veel leden uit andere plaatsen omdat je lid van GHV moest zijn om in de gracht te mogen vissen. Toen de gracht later werd 'ingebracht' in de vergunning van federatie De Oude IJssel en dat niet meer hoefde, zakte het ledental."

- Bron: De Grolse gracht, van verdedigingswerk tot viswater geschreven door Erik Mentink. Uitgegeven door GHV in 2003.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.