Ruim vierhonderd dode vissen uit water

5478
05 jun 2008

DEVENTER - De stank aan de waterkant was bijna niet te harden. De oorzaak: honderden dode vissen in de vijver aan de Egelantier en de Jasmijn in het Bramelt in Colmschate. Dagenlang dreven grote en kleine vissen in het water.

Gisteren werden de vissen eindelijk weggehaald, nadat buurtbewoners meerdere malen bij de gemeente aan de bel hadden getrokken. ,,Die stank was vreselijk en we waren bang dat ook de eenden zouden sterven. We zijn blij dat de vissen nu eindelijk weg zijn,'' aldus buurtbewoner Ben Nijdam.

In zes uur tijd werden ongeveer vierhonderd vissen uit het water gehaald. Volgens woordvoerder MaartenJan Stuurman van de gemeente Deventer is de sterfte waarschijnlijk veroorzaakt door de overloop van het riool. ,,Wij hebben van het waterschap een vergunning om water elders te kunnen lozen als het riool het door overvloedige regenval niet aankan. Waarschijnlijk was dat hier het geval. Het water heeft door de aanwezigheid van ontlasting dan te weinig zuurstof met als gevolg de vissterfte. Als gemeente zouden we graag anders willen maar technisch is het onmogelijk rioolwater op een andere manier te lozen.''

Nijman zegt dat zijn vrouw onlangs ontlasting in de vijver heeft gezien dus kan hij zich de verklaring van de gemeentewoordvoerder voorstellen. Maar een dergelijke grootschalige vissterfte in al die jaren kan hij zich niet herinneren. ,,Enige jaren geleden is de vijver helemaal schoongemaakt. Daar kon het dus niet aan liggen. De mensen die aan de vijver wonen konden met goed fatsoen niet buiten zitten vanwege de stank.''

Volgens Dirk Roze, afdelingshoofd handhaving bij waterschap Groot-Salland, moet nog uitgezocht worden wat de oorzaak van de vissterfte is. ,,We willen precies weten wat hier aan de hand is. Een dergelijke grote sterfte willen we in de toekomst voorkomen. De waterkwaliteit was ver onder de maat. De overstort vanuit het riool is een van de mogelijkheden maar we sluiten vooralsnog niets uit. We pakken het onderzoek groot aan. Ik kan nog niet zeggen wanneer het resultaat bekend zal zijn.''

Bron: destentor.nl

Zie ook: Enorme vissterfte in Deventer vijver

DEVENTER - Ruim vierhonderd dode vissen zijn gisteren door medewerkers van de gemeente Deventer uit de vijver aan de Egelantier en Jasmijn in het Bramelt gevist.

Ruim vierhonderd dode vissen uit water
De dieren dreven er dagenlang rond en veroorzaakten een enorme stank- overlast. De oorzaak van de vissterfte is waarschijnlijk de overstort van het riool. Bij zware regenval kan de gemeente ook andere wateren gebruiken. De ontlasting in de vijver leidde tot zuurstofgebrek in het water. Het waterschap voert een onderzoek uit.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.