Vismigratie en spuicapaciteit

3391
04 jul 2008

Bron: witteveenbos.nl Met het oog op de stijgende zeespiegel heeft Rijkswaterstaat behoefte aan uitbreiding van de spuicapaciteit om overtollig IJsselmeerwater op de Waddenzee te lozen. Daarom is de aanleg van een derde spuicomplex voorzien.

Deze plannen hebben bij de IJsselmeervissers tot onrust geleid. De kans op uitspoelen van een waardevol deel van het visbestand van het IJsselmeer naar de Waddenzee neemt namelijk door de bouw van het nieuwe complex toe. Daarnaast heeft onderzoek van Witteveen+Bos aangetoond dat de beoogde locatie ter hoogte van één van de meest visrijke gebieden van het IJsselmeer gelegen is.

Spuibeheer

Om een inschatting van het effect op de visstand te kunnen maken, voert een consortium onder leiding van Witteveen+Bos onderzoek uit naar vismigratie via het bestaande spuicomplex te Kornwerderzand. Een tweede doel van dit onderzoek is om vast te stellen of de kansen voor intrek van de spiering door aanpassingen van het spuibeheer kunnen worden verbeterd. Spiering is een belangrijke voedselbron voor de watervogelpopulaties rond het IJsselmeer.

Visbestand

In oktober 2007 is het onderzoek, dat een jaar gaat duren, van start gegaan. Voortdurend wordt met behulp van sonar geregistreerd hoeveel vissen er passeren en in welke richting. Daarnaast worden gedurende tenminste twee etmalen per maand bemonsteringen uitgevoerd. Dit gebeurt met vangconstructies die de 12 bij 4 meter grote spuikokers visdicht afsluiten. Deze bemonsteringen zijn erop gericht om de samenstelling van het visbestand vast te stellen, dat richting de Waddenzee en richting het IJsselmeer passeert.

De voorlopige resultaten laten zien dat aanzienlijke hoeveelheden zoetwatervissen uitspoelen naar de Waddenzee. Slechts een enkele zoetwatervis weet terug te keren. De intrek van een groot aantal jonge haringen laat zien dat het complex fysiek te passeren is. Daarnaast is een duidelijk beeld ontstaan van de intrek van spiering. Het onderzoek is nog volop gaande, maar nu al kunnen verwachtingen worden uitgesproken over de gevolgen van het derde spuicomplex. Ook kunnen duidelijke adviezen worden gegeven over het beheer van de bestaande sluiscomplexen.

Bron: witteveenbos.nl

Meer over Vismigratie

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide