Combinatie van Beroepsvissers: ‘Palingboycot helpt niet'

6787
04 jul 2008

Bron: leeuwardercourant.nl. RIJSWIJK - Het boycotten van het eten van paling is geen oplossing voor het herstel van de aalstand. Dat zegt de Combinatie van Beroepsvissers (CvB).

De koepelorganisatie is allesbehalve enthousiast over de oproep van Sportvisserij Nederland om geen paling meer te eten. Dat zou de aal voor uitsterven moeten behoeden.

Een boycot ondermijnt de financiële positie van beroepsvissers, waarschuwt voorzitter Sicko Heldoorn. ,,Terwijl zij onmisbaar zijn bij het herstel van de aal.'' Vissers, aalkwekers, verwerkers en het Productschap Vis werken gezamenlijk aan acties voor een gezonde palingstand. Als het publiek geen visje koopt, verdwijnt de financiële basis onder die projecten.

Nederland moet in Europa voorop gaan lopen met duurzaam aalbeheer. Heldoorn: ,,De basis onder een sterke sector is een gezonde financiële positie van de beroepsvissers. Paniekverhalen in de media en oproepen tot een consumptieboycot werken daar zeker niet aan mee. Die hebben juist een averechts effect.''

Beheercommissies zijn volgens het CvB het aangewezen instrument voor een bestendige visstand. Daar kunnen sport- en beroepshengelaars overleggen over de visserij, het uitzetten van glasaal, het bestrijden van stroperij en kwaliteitsverbetering van de waterbodem.

De hengelsporters voeren per 1 januari 2009 ook een terugzetverplichting van paling in.

Bron: leeuwardercourant.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide