Forelvissen is bijzonder goed voor het oergevoel

9064
28 jul 2008

Bron: destentor.nl. HOONHORST - Nog één week en dan opent visvijver de Marshoek in Hoonhorst voor het publiek.

Gisteren konden liefhebbers bij wijze van een generale repetitie alvast een hengeltje uitgooien. Resultaat: lovende kritieken, een droomscenario voor eigenaar Eddy Lok en zo'n duizend vissen die op het droge gehaald werden. Volgens de geboren Zwollenaar bijzonder goed voor het oergevoel. "Wat is er mooier dan zelf je kostje vangen?"

De zon schijnt, een twintigtal sportvissers slentert langs de oevers van de achtvormige visvijver aan de Poppenallee in Hoonhorst, zweetpareltjes banen zich een weg naar beneden. Eigenaar Eddy Lok ziet het rustieke schouwspel tevreden aan. "We hadden ze hier vanmorgen om tien over zeven al bij het hek staan", zegt hij. "En dat terwijl we pas om acht uur open gingen."

De ruime belangstelling voor de anderhalve hectare grote vijsvijver kwam voor een groot deel uit Zwolle. Hoonhorst ligt nou eenmaal een stuk dichterbij dan de vijvers in Ruinerwold (de Woldstek) en Emst ('t Smallert). "Ideaal", volgens Niels Rienmeijer. "Ik woon in Zwolle en kan hier binnen tien minuten zijn. Mijn zoon kan op de brommer komen. Een behoorlijke vooruitgang dus."

Echt uitdagend was de uitgezette regenboogforel nog niet. Een enkeling presteerde het dan ook om met honderd forellen het terrein te verlaten. "Binnenkort zetten we de beekridder en de bruine forel uit. Die zijn groter en gedijen beter in stromend water. Dat biedt meer uitdaging." Want een uitdaging is het. Dat vissen op forel geen kwestie is van een stuk aas aan de haak en wachten maar leert een bezoekje aan de Marshoek wel. "Iedereen kan wel een vis vangen, maar je moet echt wel wat in huis hebben als je er vijfentwintig wil vangen", stellen Berry Kuiper en Marthijn Wassink uit Apeldoorn unaniem.

De twintigers voeren een scherpe competitie. Een middagje gewonnen betekent een punt op het scorebord. "Het is een echte mannenwereld. Iedereen zegt altijd wel dat ze voor hun rust komen, maar het is pure competitie." Zeven tegen vijf staat het inmiddels. "Bij hem bijten ze uit medelijden", wordt er gegrapt.

De zon is inmiddels verscholen achter een wolk, maar het geslenter langs de oevers duurt onverminderd voort. "Vissen zijn niet dom. Je moet het een beetje attractief voor ze maken. Daarom is het bewegen zo belangrijk. Je moet er echt wel wat voor doen", zegt Lok. En de buitgemaakte vissen? Die kunnen uiteindelijk toch beter hier, in een natuurlijke omgeving, aan hun einde komen dan in de betonnen bak van een kwekerij?"

Er zijn geen gerelateerde berichten.
Labels

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.