Dooie vissen in groen-bruine brij

6573
03 aug 2008

Bron: bndestem.nl. ROOSENDAAL - Het aantal bij de gemeente ingediende klachten is minimaal (namelijk één), maar de stank is ondragelijk. En de aanblik is ronduit afschuwelijk.

Dode vissen, plastic tassen, flessen, blikjes, hout: het wateroppervlak van de Molenbeek bij de Pastoor Van Akenstraat in Roosendaal is sterk verontreinigd.

Bij de weer eens verstopte vuilvanger bij de duiker waar de beek onder de Burgemeester Freijterslaan stroomt, heeft zich zoveel vuil vastgezet dat een bruin-groene brij in het water is ontstaan. Het is een opeenhoping van planten en vuil, van bladresten en dooie dieren. Daarop wandelen vliegen en erin vormen zich luchtbellen, want de stinkende massa is langzaam aan het vergisten.

Buurtbewoners Joop en Yolanda de Blok maken het voor de zoveelste keer mee, het gebeurt vooral als de oevers gemaaid zijn of de bomen blad verliezen. Dan raakt de vuilvanger voor de duiker snel verstopt en krijg je een ophoping van troep in het laatste stukje 'bovenaardse' beek. Joop de Blok: "Nu is het drie weken geleden dat ze gemaaid hebben. Vaak wordt dan alles meteen opgeruimd, maar nu is dat zo te zien niet genoeg gebeurd. En de vuilvanger is zeker niet voldoende schoongehouden. Dan stropt alles. Het is in het begin dan ook niet zozeer de hoeveelheid vuil alswel de stagnatie. Maar als zich dan door die verstopping zo'n grote hoeveelheid vuil verzamelt voor de duiker dat de boel gaat gisten, dan ontstaat echt overlast."

"Met de kwaliteit van het water van de Molenbeek is eigenlijk niks mis. Iets meer stroomopwaarts zie je prachtige planten langs de oevers, zwemt volop vis en is ook de beekjuffer weer terug. De vissterfte hier is duidelijk het gevolg van de maaiwerkzaamheden. En daar moeten we toch echt de gemeente op aanspreken. Met Pinksteren was het ook al zo erg. Veel meer mensen hebben er last van, maar ze lijken zich erbij neer te leggen, doordat het steeds maar weer terugkomt en er niets structureels aan wordt gedaan. Wat de gemeente doet, is alleen maar brandjes blussen."

En dat is nou precies waar De Blok zich geel en groen aan ergert, bijna net zo erg als de verkleuring van het wateroppervlak van de beek. "Als je leest dat procedurefouten de gemeenschap handenvol geld en de ambtenarij uren van hun tijd kosten, met vergaande gevolgen, dan vraag je je toch af waarom zo'n ambtenaar niet eens de moeite neemt om te komen kijken en er daadwerkelijk iets aan te doen. Het gevaar bestaat dat mensen dit als normaal gaan beschouwen."

Iets verderop, richting Ligapark, ziet hij wel eens kinderen met bootjes op het water spelen. "Je moet er niet aan denken dat zo'n bootje afdrijft en dat zo'n kind te water raakt. Dit is echt niet gezond."

Hij heeft klachten ingediend bij de provincie en bij de gemeente. En hij beseft ook dat het niet altijd duidelijk is wie verantwoordelijk is voor het schoonhouden van de beek. Want ook Waterschap Brabantse Delta is verantwoordelijk voor de kwaliteit van het oppervlaktewater. Bij de gemeente zegt een woordvoerder desgevraagd dat de binnengekomen klacht aanleiding is om eens te gaan kijken.

Dat doet ook een argeloze voorbijganger, die De Blok ziet wijzen naar het lijk van een snoek van meer dan een halve meter. "Wat een troep. Ik ruik het nu ook. Ik loop hier geregeld, maar zo erg heb ik het nog nooit meegemaakt" , zegt hij. Hij haalt zijn schouders op en stapt snel door.

Bron: bndestem.nl

Meer over visstand en visserij

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.