VOORSCHOTEN - Bewoners van de Voorschotense wijk Noord Hofland maken zich ernstig zorgen over de slechte waterkwaliteit in hun wijk en de massale vissterfte die daar het gevolg van is. De gemeente zou niets doen.
„Vorig weekend kwam ik terug van vakantie en toen zag ik de karpers al naar adem happen. Zuurstofgebrek. Vorige week lagen de dode vissen weer bij bosjes in de sloot,’’ zegt Fer von der Assen. Hij wil samen met medebewoners de gemeente tot actie bewegen.
„De laatste jaren worden wij geconfronteerd met ernstige verontreiniging van het oppervlaktewater. Dit gebeurt steeds na hevige regenval als gevolg van het overlopen van de riolen. Het gevolg van de vervuiling is een massale vissterfte. Snoeken en baarzen leggen eerst het loodje, gevolgd door zeelten, brasems en karpers. De directe oorzaak is zuurstofgebrek,’’ weet Von der Assen uit metingen, die hij verrichtte.
Het lage zuurstofgehalte wordt volgens de bewoners veroorzaakt door overvloedige plantengroei, niet op tijd maaien en een geheel dicht kroosdek. Daar komt dan het rioolwater nog eens bij. „ Als er op tijd gereageerd was door lucht in het water te pompen of het water door spuien te verversen had deze vissterfte kunnen worden voorkomen. Maar elk jaar is het weer hetzelfde liedje en de betrokken diensten gaan naar elkaar zitten wijzen.’’ De bewoners schreven een boze brief aan b en w. Bij de gemeente is het probleem van vissterfte bekend.
Een woordvoerder: „We zijn al met het hoogheemraadschap in overleg om te kijken wat we kunnen doen tegen die riooloverstorten en hoe we de doorstroming in de sloten kunnen verbeteren. De gemeente laat natuurlijk de dode vissen verwijderen. Maar ja, het is toch zonde van die mooie grote dieren.’’
Bron: ad.nl