Vissen tegen kanker, 41 uur lang

7547
01 sep 2008

Bron: tctubantia.nl. BORNERBROEK - Sportvissen kan een eenzame hobby zijn, maar dat hoeft niet. De 42 deelnemers van Vissen tegen Kanker voelden dit weekeinde een grote verbondenheid aan de wal van het Twentekanaal bij Bornerbroek.

Op initiatief van Martijn Dikken uit Enschede en Maarten Kokhuis uit Haaksbergen hielden sportvissers uit heel Nederland 41 uur lang hun hengels in het water om zo veel mogelijk kilo's karper aan de haak te slaan. Van vrijdagavond 19.00 uur tot en met gistermiddag 12.00 uur verkeerden de mannen in en rond hun tentjes met stretcher aan de waterkant, wachtend op de begeerde pieptoontjes van hun elektronische beetdetectoren.

Het inschrijfgeld (210 euro) en de opbrengst van een 'sponsorloopachtige' bijdrage van bedrijven en particulieren voor elke kilo gevangen karper komt ten goede aan de stichting KiKa (Kinderen Kankervrij). Sponsors zorgden voor zo veel prijzen en prijsjes, dat geen enkele deelnemer met lege handen naar huis ging. Ook de karpers werkten mee: tot twee keer toe werd een dertigponder gevangen, een joekel dus.

Dikken en Kokhuis werden door hun Enschedese visvriend Tim Huizenga (24) geïnspireerd een benefietwedstrijd voor KiKa te houden. Tim kreeg kanker toen hij vijftien was en raakte tijdens zijn ziekte en herstel verslingerd aan het karpervissen. Bij het begin van de wedstrijd ontving de inmiddels weer gezonde Tim vrijdagavond een boek over sportvissen, gesigneerd door de auteur en alle overige deelnemers. "Ik kreeg op dat moment toch wel even de kriebels. Ik vond het een heel erg mooi gebaar."

Huizenga, Kokhuis en Dikken deden zelf ook mee aan de marathonzit, die vanwege het mooie weer en de indrukwekkende uitrusting van de vissers geen echt zware opgave was. "Kijk maar eens in mijn tent, dat ligt helemaal niet verkeerd hè", zegt Dikken lachend als hij zijn mobiele visstulp aan het water showt. De uitrusting van de deelnemers varieert sterk, maar kost meestal toch wel enkele duizenden euro's.

Het neusje van de zalm voor de karpervissers is een modelbootje met camera, waarmee karperrijke stukjes water kunnen worden opgespoord om vervolgens met een kiepbakje het lokaas overboord te zetten. Huizenga, lachend: "Deze sport kun je ook goed met een gewone hengel doen, maar al die snufjes maken het wel heel leuk."

Brasems, voorntjes en andere vis doen niet mee in de wedstrijd. Karpers willen de mannen en daar passen ze hun aas op aan. "De karper is als roofvis zo mooi, omdat-ie zo verschillend van vorm en tekening kan zijn. Elke karper is uniek", vindt Dikken.

De actie Vissen tegen Kanker heeft dit weekeinde bijna 500 euro opgeleverd voor de stichting KiKa. Er werd bijna tachtig kilo karper gevangen. Het duo Michel Künne en Tijmen Berings uit Duiven won met in totaal 33 kilo karper. Tweede werden Martijn Steenbergen uit Haaksbergen en Tom Temmink uit Rietmolen met 15,16 kilo, Maarten Kokhuis en Tim Belshof vingen 15,12 kilo.

Bron: tctubantia.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.