Diepst levende vis voor het eerst gefilmd

7642
09 okt 2008

Bron: hbvl.be. Een Brits-Japans wetenschapsteam is erin geslaagd, de diepst levende vis ooit te ontdekken én voor het eerst te filmen.

De Pseudoliparis Amblystomopsis zwemt op 7,7 kilometer diep in de volstrekt duistere en ijzigkoude wateren van de diepzee in de Japanse Trog van de Stille Oceaan. Op afstand bediende landingsvoertuigjes transporteerden camera’s die bestand zijn tegen de enorme waterdruk. Zo kon een school van zeventien van die 30 centimeter lange, op garnalen jagende vissen gefilmd worden.

Alan Jamieson van de universiteit van Aberdeen: “Een hele eer om zoiets te zien. Geen mens heeft dit eerder kunnen aanschouwen. De vissen zien er overigens bijzonder schattig en zeer levendig uit.”

Er bestaat een vis in de buurt van Puerto Rico - die nog nooit werd gefilmd - die nóg dieper leeft, op liefst 8 kilometer, en zelfs kon gevangen worden. Helaas was het dier dood nog voor het de oppervlakte had bereikt. Het Brits-Japans project gaat door, de wetenschappers willen op 9 kilometer diep de bodem van de diepzee uitkammen.

Bron: hbvl.be

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide