Waterschappen winnen geding

5384
11 nov 2008

Bron: nu.nl. DEN HAAG - Het stemgeheim is zodanig gewaarborgd, dat de Waterschapsverkiezingen gewoon kunnen doorgaan. Dat heeft de rechtbank in Den Haag dinsdag bepaald.

De rechtbank wees de eis van de stichting 'Wij vertrouwen stemcomputers niet' om de verkiezingen te verbieden af. Het kort geding was aangespannen tegen het Hoogheemraadschap van Rijnland en de Unie van Waterschappen.

De waterschappen maken bij hun verkiezingen gebruik van de methode van het poststemmen. Dit houdt in dat alle 13 miljoen stemgerechtigden op donderdag of vrijdag een persoonlijk stempakket in de brievenbus ontvangen. Dit pakket omvat, naast het stembiljet, ook een kandidatenlijst, een begeleidende brief en een retourenveloppe.

Het drukken en samenstellen van de stempakketten en het verwerken van de teruggezonden stembiljetten is voor een belangrijk deel geautomatiseerd. Tegen deze automatisering waren de bezwaren van de stichting gericht. Het stemgeheim zou daardoor in gevaar zijn.

De verkiezingen worden van 13 tot en met 25 november gehouden.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide