EC wil overbevissing streng aanpakken

6675
17 nov 2008

Bron: trouw.nl. (Novum/AP) - De Europese Commissie heeft de lidstaten van de unie een voorstel gedaan om de visserijregels veel strenger te gaan handhaven.

Strengere handhaving moet illegale vangsten voorkomen die voor sommige vissoorten bijna het einde betekenden, zoals de kabeljauw en de tonijn.

EU-functionarissen moeten meer macht krijgen om vissers in hun vaderland te kunnen vervolgen voor bijvoorbeeld het vissen in beschermde paaigebieden of het vissen op beschermde soorten buiten het visseizoen. Inefficiënte en dure controles op zee moeten vervangen worden door intensievere controles in de haven.

Onderdeel van het voorstel is het gelijkstellen van de boetes en deze verhogen tot maximaal driehonderdduizend euro, honderd keer hoger dan veel van de huidige opgelegde boetes. Herhaalde overtredingen moet vissers hun visvergunning gaan kosten.

De afgelopen tientallen jaren zijn sommige populaire vissoorten zo sterk in aantal afgenomen, dat wetenschappers en milieuactivisten hebben opgeroepen tot het afsluiten van enorme delen van de Atlantische Oceaan om deze soorten te kunnen laten herstellen.

Eerder deze week stelde de Europese Commissie voor de visquota voor zeker dertig soorten in 2009 flink te verlagen. Van een aantal soorten moet de vangst helemaal verboden worden, vindt de commissie. In december wordt door Europese visserijministers over dit voorstel besloten.

Bron: trouw.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide