Ambitie aalherstel van minister Verburg minimaal

7855
29 nov 2008

Sportvisserij Nederland is blij dat - dankzij Brusselse regelgeving - na bijna tien jaar praten eindelijk ook in Nederland daadwerkelijk maatregelen worden genomen om de ernstig bedreigde aalstand te herstellen. De sportvisserij vindt het pakket aan maatregelen dat minister Verburg op 19 november heeft toegestuurd aan de Tweede Kamer echter veel te mager. Het herstel van de aalstand duurt op deze manier minimaal zestig tot wel meer dan honderd jaar.

De hoeveelheid intrekkende glasaal is de afgelopen twintig jaar afgenomen tot slechts 1% van het oorspronkelijke niveau. Oorzaken zijn onder meer watervervuiling, belemmering van vistrek door stuwen, gemalen en waterkrachtcentrales, en overbevissing. Onderzoeken van gerenommeerde onderzoeksbureaus zoals IMARES, VISadvies en VIVION geven aan dat als de sterfte van aal door de visserij en ander menselijk handelen per direct tot nul zou worden teruggebracht, het nog minstens 60 jaar duurt voordat er weer een gezonde, natuurlijke aalstand zal zijn.

Gering effect
De aalklankbordgroep – een adviesgroep voor de minister waarin deskundigen uit de onderzoekswereld, natuurorganisaties en sport- en beroepsvisserij zijn vertegenwoordigd – adviseerde om de komende vier jaar een gesloten tijd voor de aalvisserij in te stellen van augustus tot december en de aalvisserij na die vier jaar volledig te beëindigen. Dit in samenhang met een sociaal-economisch plan voor de beroepsvisserij.

De minister is echter van plan om slechts voor de maanden september en oktober een gesloten tijd in te stellen. Dit is wel heel gering, ondanks dat het daarbij om circa 35 tot 50% van de huidige beroepsmatige aalvangsten gaat. Ditzelfde geldt voor het extra budget ad 700.000 euro dat de minister voor het aalherstel ter beschikking stelt.

Verdergaande maatregelen
Sportvisserij Nederland pleit voor verdergaande landelijke maatregelen. Er moet meer worden gedaan aan de verbetering van de kwaliteit en inrichting van de Nederlandse wateren. Daarbij zou de onttrekking van aal door de visserij (zowel sport als beroep) conform het advies van de aalklankbordgroep minimaal gedurende vier maanden per jaar wettelijk moeten worden verboden.

Klik hier voor het aalplan van minister Verburg.
Klik hier voor de open brief van Sportvisserij Nederland aan de minister.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.