Zager kan melkkoe voor boer worden

9991
01 dec 2008

Bron: Dagblad van het Noorden. Groningen/Wilhelminadorp - De teelt van zeewormen kan uitgroeien tot een volwaardige neventak voor de landbouw onder de Noord-Groningse en –Friese waddenkust.

Het Zeeuwse Topsy Baits zoekt boeren in de noordelijke kuststreek voor de kweek van zogeheten zagers.

Het bedrijf voorziet een enorme groeimarkt voor deze wormensoort. Niet als aasvoer voor de hengelsport, maar vooral als bestanddeel van voer voor het afmesten van kweekvis. Dat is volgens directeur Bert Meijering een duurzaam en concurrerend alternatief voor het vismeel dat hier nu wordt gebruikt.

Jaarlijks worden nu nog ontelbare tonnen zeevis gevangen en verwerkt tot voer voor viskwekerijen. Gezien de snelle opkomst van de zogeheten aquacultuur, met de laatste decennia een jaarlijkse groei van zo'n 10 procent, is dat op langere termijn geen houdbare situatie. Voor elke kilo kweekzalm moet nu 5 kilo wilde vis worden gevangen.

Tot dusver zijn er volgens Meijering geen bruikbare plantaardige alternatieven omdat vismeel cruciaal is voor met name het geslachtsrijp worden van de kweekvis. Topsy Baits heeft ontdekt dat zagers precies datzelfde effect hebben. Voer met slechts 1 procent zagers en verder eiwit uit soja, tarwe of erwten geeft viskwekers vergelijkbare resultaten.

Het bedrijf in het Zeeuwse Wilhelminadorp bouwt nu bij zijn zusterbedrijf in Wales een fabriek die jaarlijks 50.000 ton zagers kan verwerken tot 500.000 ton voer. Met een gemiddelde 'oogst' van 15 ton zagers per hectare, is daarvoor ongeveer 2000 tot 3000 hectare aan kweekvijvers nodig.

In Zeeland draait al een eerste zagers-kwekerij bij twee landbouwers, maar Topsy Baits zoekt nu samen met landbouworganisatie LTO Noord ook in de noordelijke kuststrook naar geïnteresseerde boeren.

Meijering hoopt voorjaar 2009 de eerste vijvers te openen, één in Groningen en één in Friesland. De gemeenten Eemsmond en Dongeradeel hebben al positief gereageerd. Topsy Bait haalt nu nog meer dan de helft van zijn omzet uit de wereldwijde export van zagers als sportvis-aas. Maar de teelt van wormen als grondstof voor de viskwekerij kan volgens het bedrijf uitgroeien tot een bedrijfstak met 1000 tot 1500 directe en indirecte banen.

"Om even een indicatie van de groeipotentie te geven: die 500.000 ton staat ongeveer gelijk aan de extra vraag naar voer door de wereldwijde groei van de sector in één jaar", zegt Meijering. "Als we die markt openbreken, kan het heel hard gaan."

Nereis virens

Zagers, of in het latijn: nereis virens, zijn een groep van zogeheten borstelwormen die voorkomt in kustwateren rond de hele Atlantische Oceaan, van Noord-Amerika tot West-Europa. Deze ondersoort van de familie der zeeduizendpoten leeft in en op zandbodems onder water. Daar voedt hij zich voornamelijk met macro-algen als zeesla en bodemdiatomeen. In Europa kunnen ze 20 tot 40 centimeter lang worden, maar in Amerikaanse wateren zijn exemplaren gevonden tot 90 centimeter.

Bron: Dagblad van het Noorden

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.