Vissers dupe van graafwerk bij Welsum

12369
08 feb 2009

Bron: destentor.nl. WELSUM/VAASSEN - Graafwerkzaamheden voor een geul bij Welsum zullen voor de achthonderd leden van visvereniging Vaassen leiden tot een forse inperking van hun 'jachtgebied'.

Hun belangrijkste water wordt grotendeels onbruikbaar als tien tot twintig grondverzetmachines daar klei weghalen en transporteren. Er is hoop op uitbreiding van het visareaal als de geul eenmaal is voltooid.

Het tot 2011 'verloren gebied' is de Hoge Waard, een oude zandwinning tussen Welsum en Veessen, tegenover Fortmond. In dit forse, groen omzoomde water gaat de nieuwe geul uitmonden. In twee jaar wordt een half miljoen kubieke meter grond weggehaald en naar schepen in de Hoge Waard gebracht. Die is nu nog afgesloten van de rivier, maar de aannemer zal een doorgang voor de binnenvaartschepen graven; wat ook invloed op de visstand kan hebben.

,,We zijn er heel bezorgd over hoe dit de komende jaren verder moet'', verzucht voorzitter Jan van Werven van Hengelvereniging Ontspanning Vaassen (HOV). Zelfs al blijft een deel van de oevers onberoerd en beschikbaar voor zijn hengelaars, het zal gedaan zijn met de rust. Daar komt nog bij dat het oudste visgebied, de drie vijvers van kasteel Cannenburg, wordt gerenoveerd en nog minstens een jaar onbereikbaar is.

Zo blijft alleen de Katerstede, een zandwinning tussen Welsum en Terwolde, over als de enige gehuurde waterplas. Die moet HOV nota ene delen met visclubs in Terwolde en Olst. Het is bijna twintig kilometer rijden vanuit Vaassen, maar toch zegt Van Werven: ,,We zijn er heel blij mee dat we die nog hebben.''

Dat hij over het toekomstige gebruik van de Hoge Waard officieel niets hoorde van Staatsbosbeheer, eigenaar van de Hoge Waard, verleidt hem niet tot een veroordeling. ,,Over het algemeen hebben wij uitstekende contacten met Staatsbosbeheer over onze visrechten. Maar we willen nu toch zo snel mogelijk weten of we komende zomer nog bij de Hoge Waard terecht kunnen.''

Hij blijkt ook niet geïnformeerd over de voorlichtingsbijeenkomst die maandag wordt gehouden in dorpshuis De Bongerd in Welsum. Het is een zogeheten inloopbijeenkomst, waarbij zonder agenda functionarissen van overheden en de aannemer van 16.00 tot 20.00 vragen beantwoorden.

Van Werven zal er dan zeker bij zijn.

Bron: destentor.nl.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.