21ste Belgian Boat Show gooit deuren open

12379
08 feb 2009

Bron: hln.be. In Flanders Expo in Gent heeft staatssecretaris voor mobiliteit Etienne Schouppe de deuren 'opengegooid' van de 21ste Belgian Boat Show. De show loopt nog tot en met zondag 15 februari. Er worden opnieuw zo'n 65.000 bezoekers verwacht.

Schouppe heeft zich geëngageerd om in overleg met de sector de pleziervaart een eigen, vereenvoudigd statuut geven. Vandaag is de reglementering terzake een nogal verwarrend kluwen voor niet-ingewijden.

Watersport en toerisme
De Belgian Boat Show is meer dan boten alleen. De show geeft op 30.000 vierkante meter expositieruimte een mooi overzicht van wat er in België aan watersport en watertoerisme leeft en te koop is.

En dat gaat van sportvissen en diepzeeduiken over kleinzeilerij, surfen en kytes, jetski's en speedboten tot luxejachten op zeil of op motor. Wie een eigen boot nog iets te duur vindt, kan het al eens uitproberen in een huurboot of initiatiecursus, een vaarvakantie of cruise op een of andere verre bestemming of als 'bemanningslid' op een van de boten van de Tall Ships Race.

Op de show is zowat alles te zien wat vaart of drijft, maar het zijn de grote boten in hal 1 die de show stelen. Bij de motorjachten zitten nogal wat kleppers tot 15 meter lengte en meer, met de Princess 54 (16,57 m) en de strak gelijnde Absolute 56 (16,8 m) als toppers.

Pieter Aspe-boot
Speciale blikvanger bij de snelle motorboten is de houten Red/Rouge, die zo lijkt weggevaren uit Pieter Aspes jongste roman 'Bankroet'. In het boek is dat met een voortvluchtige moordenaar aan het stuur. In het echte leven is dit Aspes eigen boot, 'Op Drift'. Aspe liet de eigenwijs ogende boot bouwen bij scheepsbouwer en restaurateur Jan Vandamme in Zeebrugge.

De zeilboten liggen traditiegetrouw bij elkaar 'afgemeerd' aan een centrale steiger. Dat zijn er een pak minder dan de motorjachten, maar er zit onder meer een wereldprimeur tussen met de Sun Odyssey 33i van Jeanneau. Opvallende afwezige is het Belgische Etap, dat een jaar geleden door de Duitse werf Dehler werd overgenomen. Maar die ging ondertussen zelf over de kop.

Zwempak meebrengen
Wie nog geen ervaring heeft, maar er voorzichtig over denkt zich in de watersport te gooien, vindt hier in feite zowat alle mogelijke info en verenigingen op dat vlak verzameld in stands van de verschillende watersportverenigingen en federaties.

Unieke 'hands on' ervaring voor de jongeren tussen 6 en 16 is het grote instructiebad, waarin ze zichzelf écht nat kunnen maken. Ze kunner er (gratis) kennismaken met diepzeeduiken, kajakken, wakeborden, surfen of zeilen in kleine bootjes. Gedurende week staan het bad en de instructeurs ter beschikking van basisscholen, tijdens de weekend voor iedereen die wil. (jvr)

Praktisch
* 7 tot 15 februari 2009
* Flanders Expo Gent, Maaltekouter 1, 9051 Gent
* Openingsuren: weekdagen 12 tot 18 u., weekends 10 tot 18 u., vrijdag 13/02: 12 tot 22 u. met aansluitend gratis 'Nacht van de Yachting'
* Prijzen: toegang 10 euro, kinderen jonger dan 6 gratis, 6-12 jaar: 5 euro. Groepsticket (20 p): 5 euro per persoon.
* Woensdag 11/02: 'Lady's Day: alle vrouwen gratis toegang

Alle info: www.belgianboatshow.be

Bron: hln.be.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.