'Ik kan water beter lezen dan de rest'

11863
10 feb 2009

Bron: brabantsdagblad.nl. HEESCH - Heeschenaar Frans van Berkel (44) werd vorige week door de gemeente Bernheze uitgeroepen tot Sportman van het jaar 2008 bij de senioren.

Foto: Heeschenaar Frans van Berkel in zijn huiskamer, waar zijn passie zelfs aan de muur hangt. foto Peter van Huijkelom

Van Berkel was voor de tweede keer Nederlands kampioen vissen in zoet water.

De Heeschenaar, in het dagelijks leven eigenaar van een vloerenbedrijf, staat bekend als een sfeermaker met een grote mond en als zeer begenadigd visser bij het Abu Garcia team. "Mensen kennen mij als een druktemaker", weet Frans, "maar ik kan ook rustig vissen. Al heb ik ook wel eens 200 vissen in 3 minuten gevangen, 'dan heddem goewd nat'."

Van Berkel vist al vanaf zijn vierde jaar. "Samen met mijn opa ging ik vissen in de Wetering. Het is een tactisch spel met de natuur. Bij koud weer is de vis lui en sloom, dan moet je hem prikkelen. Bij donker weer moet je opvallende aas gebruiken. Mist, dauw, elk weertype vraagt om aanpassingen. Je moet het water kunnen lezen."

En alles met respect voor de vis, vindt Van Berkel. "Het is wetenschappelijk bewezen dat een vis geen schade ondervindt van een vangst. Dan moet je wel vissen met goed materiaal. Ik heb een Amerikaanse sponsor 'Pure Fishing', zij draaien daar een omzet van 9 miljard per jaar. Daar is het echt big business. Zij regelen alles voor me, van aas tot jassen en van dobbers tot een vistas. Vissen is daar topsport. In Amerika ben ik iemand", vertelt Frans, "daar ben ik Mister van Burkel."

Wat maakt hem tot kampioen? "Wanneer je met 100 vissers op een rij zit, en ik vang dan toch de meeste vissen, dan is dat meer dan geluk. Ik kan het water beter lezen dan de rest. Ik steek er dan ook veel tijd in, ik sta er mee op en ik ga er mee naar bed."

De kampioen promoot graag het vissen bij de jeugd. Zijn zoon Daan (15) was vorig jaar al kampioen van Nederland. "De jeugd komt niet meer achter de computer vandaan, ze kennen het verschil tussen een vogel en een vis niet meer. Ik nodig opa's uit om met hun kleinzoon mee te gaan vissen bij onze Visclub De Bleeken in Vinkel, wij geven tips. Vissen is prachtig, leerzaam en het vangen van je eerste vis vergeet je nooit, kinderen vinden het echt geweldig om mee te maken."

Zijn nieuwe passie is Big Game vissen. Een paar keer per jaar vist hij in Kenia op haaien en marlijnen. "Vissen van een paar meter lang, dan moet je je echt kapot vechten. Soms trek ik zo'n jongen van 800 pond in de boot, dan lul je niet meer. En dan natuurlijk weer terugkieperen. Even gewonnen hebben van zo'n enorm beest, dat is een geweldige kick."

Bron: brabantsdagblad.nl.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.